oprezno
ŠOLJA KAFE JE DNEVNA DOZA OTROVA: Doktor Borović o uticaju kafe na ORGANIZAM, evo koja je NAJOPASNIJA
Uživamo tako, bezbrižno, u mirisu i aromi, kafa nas rasani, oraspoloži
Mnogi od nas ne mogu da zamisle jutro bez šolje kafe... Da li je to baš mudro i šta nam sve "radi" kafa, pitali smo stručnjaka.
Mnogo je onih koji ne mogu da zamisle jutro bez kafe, a vecina ljudi se i ne zaustavi na toj prvoj jutarnjoj, vec i tokom dana nastavlja da ispija šolju za šoljom.
Uživamo tako, bezbrižno, u mirisu i aromi, kafa nas rasani, oraspoloži... Kad nam neko i skrene pažnju da bi možda trebalo malo da smanjimo ugodaj, pozovemo se na naucne studije koje ukazuju da kafa ima i pozitivan uticaj na zdravlje.
Šta je od svega toga istina, i da li je kafa ako ne "zdrava", ono bar "bezazlena", pitali smo primarijusa dr Petra Borovica.
"Ljudi koji uživaju u kafi, zapravo uživaju u kofeinu, koji je otrovna biljna baza i svrstava se u droge. Koliko je kofein štetan i nekoristan, jasno je kad uzmete u obzir da je na skali 'težine' odvikavanja na petom mestu, posle heroina, nikotina, kokaina i alkohola", objašnjava dr Borovic za MONDO.
"Kao da to samo po sebi nije dovoljno, štetnost kafe pojacava se termickom obradom. Kafa je svetlozelene boje, ali posle prženja na temperaturi višoj od 280 stepeni, kidaju se ugljenicne veze u strukturi zrna, kafa pocrni, stvaraju se kancerogena jedinjenja", kaže dr Borovic, podsecajuci da je kafa jedina namirnica za koju nam je "normalno" da je u ishrani koristimo ugljenisanu.
Kad dobijete osteoporozu, zahvalite se kafi
Kofein u organizmu ostaje izmedu 68 i 72 sata, a on onemogucava korišcenje kalcijuma i magnezijuma iz hrane. "Kosti se stalno obnavljaju jer imaju dve vrste celija, jedne razgraduju, a druge formiraju nove strukture koštanog tkiva. Tako se kosti neprekidno prilagodavaju opterecenju i naporima. Pošto kafa blokira preuzimanje kalcijuma iz namirnica, nove strukture koje se stvaraju su lošeg kvaliteta i gustina kostiju opada. Žene to osete tek kad udu u menopauzu, pošto se tada i fiziološki gubi kalcijum, a ako su rezerve vec male, stvar je još gora. Tako i kafa doprinosti statistici koja kaže da danas svaka treca žena i svaki sedmi muškarac imaju osteoporozu."
Da li je onda kafa bez kofeina manje zlo, bar za one koji ne mogu da je se odreknu?
"U zrnima kafe, pored kofeina, nalazi se više od 800 isparljivih sastojaka, to je prvo. A drugo, kafa bez kofeina ne postoji. Moguce je samo smanjiti udeo kofeina u kafi... Ali, da bi se smanjio sadržaj kofeina, kafa se obraduje na razlicite nacine. Jedna od metoda je da se, recimo, zrno uroni u kiselinu. Time se smanjuje procenat kofeina, ali time kafa postaje kisela i mnogo cešce izaziva gastritis", prica dr Borovic, vedro nam i ubedljivo ubijajuci poslednju nadu...
"Kafa je, dakle, sama po sebi otrov koji ljudi dobrovoljno unose. Ali, ona i pojacava žudnju za drugim otrovima, što dokazuje ponašanje pušaca. Je l' vi poznajete pušaca koji ne pije kafu, i koji uz kafu nece zapaliti ne jednu, nego vrlo cesto i dve cigarete, jer jedno bez drugog ne ide?"
Istini za volju, ne možemo da se setimo nikoga ko generalno puši, a ne zapali uz kafu... Evo, pokušacemo da izvucemo poslednjeg "keca iz rukava"... Prva jutarnja šolja kafe nas razbudi i popravlja nam raspoloženje?
Dr Borovic nas uz osmeh oslobada i te poslednje iluzije:
"Kofein posle prvog gutljaja, kao i sve ostale droge, stiže do glavnog centra za zadovoljstvo u mozgu u roku od nekoliko sekundi, i podiže nivo beta endorfina, prirodnog 'opijata', hormona koji izaziva osecaj prijatnosti. Istovremeno, kafa utice i na nadbubrežne žlezde koje pojacano luce hormone stresa. Zbog endorfina, organizam nema nacina da oseti da je u krvotok upravo grunuo hormon stresa, ali se zbog tog prikrivenog stresa razbuduje, i mi imamo utisak da smo odjednom bolje raspoloženi, budni i puni energije."
Kad popijemo kafu, dakle, mi postignemo ono što smo želeli, ali po cenu nepotrebnog stresa kojem smo izložili organizam.
"Kafa negativno deluje i na srce, jer kad popijemo šoljicu, srcani ritam ostaje poremecen naredna tri sata. To stanje u kojem se srce nalazi posle konzumiranja kafe je stanje do kojeg nikad ne dolazi prirodno. Izazivaju ga iskljucivo kafa i cigarete, koje istovremeno stimulišu simpaticka i parasimpaticka vlakna, naredujuci srcu da 'krene' i 'stane' u isto vreme. Tako se srce posle kafe satima nalazi u stanju napetosti koju ne može da reši", objašnjava dr Borovic.
Ovde mi je vec malcice presela kafa koju pijem tokom ovog razgovora, a izgleda da se to na meni i primecuje.Dr Borovic nastavlja izlaganje sam, pošto je ispravno procenio da ja radije ne bih "kopala" dalje. Dobro raspoložen, kaže da je kafa neprijatelj lepote:
"Produkti prženja kafe su medu 'krivcima' za displazije (promene) u tkivu dojki. Oblik i cvrstina dojki zavise od elasticnih vlakana kože, za koje je kafa pogubna. Istovremeno, kafa je snažan diuretik, pa isušuje kožu što dovodi do ranije pojave bora. Osim toga, od kafe vam i zubi požute."
Sad vec ne mogu da se oduprem razmišljanju o tome koliko je dobro što nisam i cigaretu zapalila, kad sam vec neoprezno odlucila da pijem kafu tokom ovog razgovora.
Ako posle ovoga zauvek odustanem od kafe, šta da radim sutra ujutru, kad se probudim?
"Jednako brzo i efikasno kao jaka kafa, ali bez svih ovih negativnih posledica, probudice vas sveže ceden sok od voca bogatog vitaminom C, dakle, cedeni limun, pomorandža, kivi, jagoda, malina, ribizla... Nije loše ni uzeti cašu limunade sa medom, a dobar izbor je i šolja tople cokolade", savetuje dr Borovic.
(Espreso/Mondo)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!