Foto: Zorana Jevtić, Vikipedija

PRIČAO ZA ESPRESO

POZNATI KUVAR IZ LESKOVCA OTKRIVA IDEALAN POSNI MENI ZA JOVANJDAN: Od NAZIVA OVIH JELA krenuće vam VODA NIZ USTA

Profesor kuvarstva iz Leskovca Momčilo Otašević zajedno sa dr Svetlanom Stanišić za Espreso je izdvojio najbolji posni meni za Jovanjdan

Objavljeno: 19.01.2023. 12:23h

Sutra proslavljamo Svetog Jovana, jednu od najzastupljenijih slava u Srbiji.

Sveti Jovan je mrsna slava osim kada pada u sredu ili petak, u ta dva slučaja se sprema posna trpeza, kao što je slučaj i ove godine.

U tom duhu, profesor kuvarstva iz Leskovca Momčilo Conić zajedno sa dr Svetlanom Stanišić za Espreso je izdvojio najbolji posni meni za Jovanjdan.

- Posna ishrana obiluje dijetetskim vlaknima, vitaminom A, C, E, B9, magnezijumom, kalijumom, biljnim sterolima i drugim fitohemikalijama, i to pod uslovom da se sprovodi adekvatno jer je moguće postiti na belom hlebu i margarinu- otkrila je za Espreso doktorka Svetlana.

U nastavku pogledajte predlog vrhunskog kuvara za posni meni.

Navedene količine su za 8 porcija

NAMAZ OD PEČURAKA I PARMEZANA

foto: Youtube/prontscreen/bakinavanglica

Sastojci:

  1. 400 g pečuraka
  2. 200 g plavog patildžana
  3. glavica crnog luka
  4. 3 čena belog luka
  5. pola veze peršunog lista
  6. so i biber po ukusu
  7. sok od jednog limuna
  8. 2 dl maslinog ulja

Način pripreme:

Pečurke, patlidžan i luk isecite na sitne komade, rasporedite u pleh, začinite solju i biberom, zatim prelijte maslinovim uljem. Pecite na 180°C 30 minuta prekriveno aluminijumskom folijom. Nakon toga prebaciti sadržaj u posudu, sačekati da se ohladi i uz dodavanje maslinovog ulja umutiti štapnim mikserom. Namaz ukrasiti čeri paradajzom i maslinama.

RAGU OD POVRĆA I 4 VRSTE PEČURAKA

foto: YT/Prontscreen/fini repeti by Crochef

Sastojci:

  1. 200 g celera
  2. 200 g paškanata
  3. 200 g cnog luka
  4. 100 g praziluka
  5. 100 g ljubičastog luka
  6. 300 g šargarepe
  7. 2 čena belog luka
  8. so i biber po ukusu
  9. 400 g mešanih pečuraka
  10. 30 g slatke začinske paprike
  11. pola kašičice majčine dušice
  12. 5 dl paradajz sosa
  13. 1 dl belog vina
  14. 150 ml ulja

Način pripreme:

Iseckane namirnice ubacujemo u veću šerpu u kojoj je zagrejano ulje, i to prvo luk, paškanat i celer, a kad dobiju zlatkastu boju dodajemo i ostale sastojke, Kad izdinstamo smešu, nalijemo belo vino, zatim sačekamo dok ne ispari, pa dodamo paradajz sos. Nakon što provri, dodajemo začine i dinstamo pola sata.

ČORBA OD CELERA I KRUŠKE

foto: Printscreen/Youtube/Sherpica Recipes

Sastojci:

  1. 500 g očišćenog celera
  2. 3 veće očišćene kruške viljamove
  3. 1 glavica crnog luka
  4. 2 čena belog luka
  5. 1 l vode
  6. 20 g muskatnog oraha
  7. so i biber po ukusu
  8. 150 ml ulja

Način pripreme:

Koren celera i kruške iseći na veće kocke, luk iseći sitno i propržiti. Nakon što se luk proprži, dodati celer i kruške, pržiti dok ne smeša ne dobije žućkastu boju, zatim dodati začine, naliti vodu, nakon kuvanja izmiksati štapnim mikserom.

ŠNICLE OD LEBLEBIJA U PARADAJZ SOSU

foto: Printscreen/Youtube/ Recepti Brigita Husic

Sastojci:

  1. 500 g kuvanih leblebija
  2. 200 g čija semenki
  3. 150 ml mlake vode
  4. 100 g ovsenih pahuljica
  5. 60 g senfa
  6. 1 veza peršunovog lista
  7. 4 čena belog luka
  8. 60 g slatke začinske paprike
  9. so i biber po ukusu

Paradajz sos:

  1. 400 g paradajz pelata
  2. 1 glavica crnog luka
  3. 1 čen belog luka
  4. 30 g ruzmarina
  5. so i biber
  6. 20 g šećera
  7. 200 ml ulja za prženje

Način pripreme:

U mlakoj vodi potopiti čija semenke i ostaviti 5 minuta da odstoje dok ne dobijemo želatinastu masu. Kuvane leblebije i beli luk iseckati sitno i dodati ostale sastojke, pa začiniti. Masu oblikovati u šnicle, a zatim ostaviti da odstoji 30 minuta. Šnicle poređati na papir za pečenje namazan uljem, peći na 200°C 30 do 35 minuta. Paradajz sos preliti neposredno pred serviranje.

SLATKA PROJA SA DŽEMOM OD ŠLJIVA

foto: Printscreen/Youtube/ CooKing

Sastojci:

  1. 200 g palente
  2. 200 g pšeničnog brašna tip 400
  3. 100 g krupno sečene crne čokolade
  4. 100 g oraha
  5. 100 g lešnika
  6. 1 kesica praška za pecivo
  7. 1 kesica vanillin šećera
  8. 100 g šećera
  9. 60 g mlevenog lana
  10. 1 dl vrele vode
  11. 4 dl vode
  12. 100 g maslinovog ulja
  13. 150 g džema od šljiva

Način pripreme:

Mleveni lan potopiti u vrelu vodu i ostaviti da odstoji. Orahe, lešnike i čokoladu iseckajte sitno, pa dodajte ostale sastojke, kao i lan i maslinovo ulje. Umesite testo i ostavite da odstoji 15 minuta. Pecite proju na 180 °C 35 minuta. Pečeni kolač izvadite iz rerne, pa ohlađen premazati džemom i ostaviti u frižideru. Pred serviranje ukrasiti ga prah šećerom i pečenim listićima badema.

(Espreso/Vanja P.)