EVO ZAŠTO SU ZDRAVE BOGOJAVLJENSKE PIHTIJE: Posle ovoga ćete ih jesti ŠTO VIŠE, imaju u sebi ODLIČNU stvar
Pihtije, Foto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

UKUSNO

EVO ZAŠTO SU ZDRAVE BOGOJAVLJENSKE PIHTIJE: Posle ovoga ćete ih jesti ŠTO VIŠE, imaju u sebi ODLIČNU stvar

Svi ih vole!

Objavljeno: 09:19h

Bogojavljenske pihtije tradicionalno se pripremaju za Bogojavljensku noć.

U našem narodu postoji izreka da se za Bogojavljensku noć pomišlja želja i jedu bogojavljenske pihtije. Bogojavljenske pihtije pripremamo na Krstovdan, kada se inače posti, jedemo ih na Bogojavljenje u čast krštenja Isusa Hrista.

BLAGODETI PIHTIJA

Želatin je belančevinasti proizvod, bezbojna ili žućkasta supstanca bez mirisa i ukusa koja se dobija kuvanjem kože, kostiju ili vezivnog tkiva goveda, svinja ili konja, koje je na našim prostorima vezano za spremanje pihtija.

Želatin je hidrolizovni oblik kolagena koji se dobija parcijalnom hidrolizom kolagena izdvojenih iz kože, kostiju ili hrskavice vezivnog tkiva. Zagrejan želatin se topi, a kad se ohladi opet je čvrst, a pomešan sa vodom formira polugel. Ako se potopi u vodu, deo supstance se rastvara. Postojan je u veoma malom temperaturnom opsegu. Glavni je sastojak vezivnog tkiva kod svih životinja. Dobijen je hidrolizom od kolagena, protein koji daje snagu i potporu tkivima i organima. Za skuplja korišćenja kao što su fotografska i farmaceutska, koristi se želatin koji se dobija iz goveđih kostiju. Danas se pored svinjskog i goveđeg koristi i riblji želatin.

Goveđi želatin

Goveđi želatin sadrži dijetetski kolagen, prolin, glicin i protein. Smatra se da ima pozitivan uticaj na zdravlje kože, kose i noktiju, pomaže kod bolova u zglobovima, zateže kožu, dobar je za probavni i imuni sistem, a pretpostavlja se i da smanjuje pojavu celulita. Trećinu svih aminokiselina u želatinu čini glicin koji je poznat po antiupalnim dejstvima pa je dobar kod zarastanja ranam regeneracije kože, a povoljno utiče i na kvalitet sna.

Ipak najveću primenu goveđi zelatin ima u prehrambenoj industriji i kao sredstvo za želiranje se može naći u hladnim mlečnim proizvodima, poslasticama i želeima konditorske industrije i mesnim proizvodima.

One su nezaobilazne i na slavi Sveti Jovan. U narodu su poznate i kao pitije.

Za pihtije nam je potrebno:

3 suve i 3 sveže svinjske nožice

2 para svinjskih ušiju

3 svnjska repa

jedna svinjska kolenica

1 teleća noga

biber u zrnu

so

4 glavice belog luka

Priprema:

Sve sastojke lepo očistite i stavite ih u poveći lonac. Začinite ih po ukusu i nalijte oko 1l vode. Šporet uključite na tihu vatru i sve sastojke kuvajte do 5 sati (zavisi od toga koliko vam je meso staro). Tokom kuvanja obavezno, s vremena na vreme, sakupljajte masnoću i penu koja se nakupi na površini.

Da su pihtije kuvane znaćete tako što ćete videti da meso samo otpada sa kostiju (podignite jedan komad, pa ako vam meso samo sklizne, pihtije su gotove), a tečnost postaje lepljiva. Tada skinite lonac sa vatre i ostavite sa strane da se prohladi. Ako se mast i dalje skuplja na površini, skinite je.

Pihtije
foto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

Prohlađenu smesu, zatim, procedite kroz gusto sito, a meso i kosti ostavite sa strane i iskickajte na željene komade. Iskickano meso, zatim, rasporedite u dublje tanjire, preko naseckajte beli luk i u svaki tanjir nalijte proceđenu tečnost. Tako pripremljene pihtije ostavite na treasu ili u frižider da se hlade preko noći.

Prilikom serviranja pospite ih ljutom alevom paprikom.

(Espreso/Opanak.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.