Lenja pita u tepsiji, Foto: Printscreen/youtube/Bokinakuhinja

NIŠTA LEPŠE

STARINSKI RECEPT ZA POSNU LENJU PITU: 1 SASTOJAK se OBAVEZNO dodaje, a domaćice ZNAJU zbog ČEGA

Nekada se stalno služila posle nedeljnog ručka, a svaka domaćica je imala tajni sastojak koji je njenu pitu činio ukusnijom

Objavljeno: 18.01.2023. 20:15h

Napravite nikad lepšu posnu lenju pitu.

Lenja pita je starinska poslastica na kojoj su odrasle mnoge generacije.

Nekada se stalno služila posle nedeljnog ručka, a svaka domaćica je imala tajni sastojak koji je njenu pitu činio ukusnijom.

Stvar ukusa vam predlaže da napravite predivnu pitu sa jabukama, a u testo obavezno dodajte orahe koji će dati poseban šmek. Takođe, kada jabuke izrendate začinite ih rumom i cela će kuća mirisati.

foto: Printscreen/youtube/Bokinakuhinja

Sastojci:

17 kašika brašna

13 kašika šećera

1 kesica vanilin šećera

15 kašika mlevenih oraha

1 kašičica sode bikarbone

foto: Printscreen/youtube/Bokinakuhinja

1 kašičica cimeta

2 kašike griza

450 ml vode

3 jabuke

1 kašičica ekstrakta ruma

cimet po želji

Za dekoraciju:

foto: Printscreen/youtube/Bokinakuhinja

šećer u prahu za posipanje

Priprema: U posudi pomešajte brašno, šećer, vanilin šećer, orahe, sodu bikarbonu i griz. Sipajte vodu, promešajte i dodajte cimet. Opet lepo sjedinite. Jabuke oljuštite i izrendajte. Dodajte u njih malo ruma i cimeta, a ako su jabuke malo kisele dodajte i 2 kašike šećera. U kalup sipajte pola smese, pa poravnajte i pecite na 200°C oko 10 minuta. Poređajte jabuke, poravnajte i sipajte drugu polovinu smese. Vratite u rernu i pecite na 200°C još 15-20 minuta. Pospite šećerom u prahu.

(Espreso/Stvar ukusa)