Brusnica, Foto: Printscreen/Youtube/ Lekovite Biljke

paŽnja

PRE NEGO ŠTO POJEDETE BRUSNICU, POGLEDAJTE ŠTA RADI VAŠEM ZDRAVLJU: Nikome neće biti SVEJEDNO

Sušene brusnice sadrže polifenole sa antiinflamatornim svojstvima, koji pomažu u smanjenju hipertenzije i sprečavaju nakupljanje trombocita, što smanjuje rizik od kardiovaskularnih problema

Objavljeno: 09.01.2023. 14:00h

Brusnica je puna vitamina C, A i E, zatim minerala - kalcijuma, kalijuma, magnezijuma i gvožđa, a njeni pozitivni efekti na zdravlje su višestruki, piše Lepa i Srećna.

1. Smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti

Sušene brusnice sadrže polifenole sa antiinflamatornim svojstvima, koji pomažu u smanjenju hipertenzije i sprečavaju nakupljanje trombocita, što smanjuje rizik od kardiovaskularnih problema.

2. Sprečavaju infekcije urinarnog trakta

Konzumacijom brusnice unosimo u organizam veliku dozu proantocijanidina, koji su antioksidansi koji sprečavaju da se bakterije koje izazivaju infekciju zalepe za zidove urinarnog trakta.

3. Korisni su za ljude koji pate od dijabetesa tipa 2

Brusnice imaju niži glikemijski indeks, zbog toga što nemaju dodatnog šećera, ili im je dodata mala količina šećera, pa je stoga manja reakcija na insulin.

4. Pomažu u očuvanju zdravlja zuba i desni

FOTO: Printscreen/Youtube/ Lekovite Biljke
FOTO: Printscreen/Youtube/ Lekovite Biljke
FOTO: Printscreen/Youtube/ Lekovite Biljke

Ova biljka sadrži element koji sprečava bakterije da se vežu za zube i takođe pomaže u sprečavanju bolesti desni.

5. Poboljšavaju pamćenje i usporavaju razvoj demencije

Istraživanje britanskih naučnika pokazalo je da svakodnevna konzumacija šake brusnice ima značajan uticaj na poboljšanje pamćenja ispitanika kada su u pitanju svakodnevni događaji (vizuelno epizodično pamćenje), na funkcionisanje neuronske mreže i na isporuku krvi do mozak (perfuzija mozga).

Brusnica se može konzumirati u sušenom obliku, u kapsulama, kao čaj ili kao sok.

Čaj se priprema tako što se jedna kašičica ploda prelije sa 2,5 dl ključale vode, ostavi poklopljeno do 15 minuta, a zatim se procedi i pije do tri puta dnevno. Kada je sok u pitanju, dve čaše nezaslađenog soka od brusnice dnevno su dovoljne za prevenciju.

Brusnica se ne preporučuje osobama koje uzimaju lekove protiv zgrušavanja

(Espreso)