Krofne, Foto: Printscreen/Youtube/ Moja mala kuhinja

ukusne

RECEPT ZA POSNE KROFNE: Domaćinske sa rupom u sredini, po pravoj BAKINOJ RECEPTURI

Provereni recept za šuplje posne krofne

Objavljeno: 14.12.2022. 15:21h

Krofne su se pravile od davnina, a nekada su se služile za Srpsku novu godinu. Posle raskošne novogodišnje i božićne trpeze, ljudi su se istrošili, pa su se za Srpsku novu godinu pravile krofne, kao jeftina, ali ukusna poslastica u koju ste po želji mogli da stavite novičić.

Praznici još nisu stigli, ali je u toku Božićni post, pa predlažemo da napravite posne šuplje krofne. Lako umesite testo i biće ukusne kao one što vam je baka nekada pravila.

Sastojci:

  • 125 ml tople vode
  • 20 g svežeg kvasca
  • 250 g brašna
  • 25 g margarina
  • FOTO: Printscreen/Youtube/ Moja mala kuhinja
    FOTO: Printscreen/Youtube/ Moja mala kuhinja
    FOTO: Printscreen/Youtube/ Moja mala kuhinja
    FOTO: Printscreen/youtube/Emininakuhinja

Priprema:

U posudi pomešajte toplu vodu, kvasac, kašičicu šećera i kašičicu brašna. Dobro promešajte da se sastojci sjedine, pa ostavite da se kvasac aktivira nekih 10 minuta.

Margarin sobne temperature umutite sa kašikom šećera, pa dodajte kvasac i brašno. Umesite testo. Pokrijte krpom i ostavite na toplom da nadođe pola sata. Zatim razvucite testo i čašom vadite oblike, pa pokrijte i ostavite još 10 minuta da nadođu.

Oklagijom ponovo malo razvucite, ali ne preterujete. Pržite u zagrejanom ulju, ali ne vrelom i vodite računa da strana testa koja je bila na stolu sada bude gore, a ona koja je bila gore da bude u ulju.

Uvaljajte u prah šećer ili dekorišite po želji.

(Espreso/Stvar ukusa)