Suđenje klanu Belivuk, Foto: Nemanja Nikolić

SUĐENJE

ZAVRŠENO SUĐENJE: Lalić izneo JEZIVE detalje "Belivuk odvajao veće delove SEKIROM, Jovanović MESARSKIM NOŽEM"

Ovom optužnicom obuhvaćen je i Senad Rešović koji je uhapšen sredinom oktobra

Objavljeno: 29.11.2022. 09:37h > 15:03h
10:12h

Advokati se protive dokazima sa Skaja

Branioci su se usprotivili da Srđan Lalić nastavi sa svedočenjem, kako je najavio ranije, o skaj komunikaciji koji su prema navodima optužnice koristili okrviljeni.

foto: Kurir, MUP

Lalić se, podsetimo, navodno bavio prodajom skaj telefona ali branioci se protive da govore o njima jer kako kažu nije kompetentan i traže od sudije da spreči da govori o tome.

10:11h

Miljkovićev advokat suđenje nazvao farsično, za reč se potom javio Marko

Za reč se javio branilac Marka Miljkovića, advokat Vladimir Petrović koji je prigovorio odluci da se odbaci zahtev za izuzeće tužilaca tvrdeći da se onemogućava optuženima "pravična odbrana".

"Okrivljeni i branioci nisu obavezni da prisustvuju farsičnom suđenju. Ako se nastavi ovako, sudićete u praznoj sudnici", zapretio je Petrović.

Pošto ga je sudija prekinula, Petrović je viknuo:

"Hoćemo da upozorima javnost i političare da nećemo biti u sudnici", nastavio je Petrović iako je sudija navela da mu oduzima reč jer ono što govori nema veze sa suđenjem.

Za reč se javio i Marko Miljković ali ga je sudija upozorila da govori samo o stvarima koje imaju veze sa postupkom.

On je pitao kojim obuhvatom se koriste "Skaj" aplikacije, upozorivši da nadalje neće biti u sudnici, nakon čega ga je sudija prekinula i oduzela mu reč, istakavši da govori o temama koje nisu u vezi sa postupkom, kao što je pitanje poligrafa.

- Treba da razgraničimo pitanje beleški. Rekli ste da ne mogu da se koriste. Po mom tumačenju su to i teze. Onda ste opovrgli svoju odluku, a niste ni čitali teze. Možemo da im stavimo kao teze krivična dela koja su priznail i oni mogu redom da pročitaju šta su priznali, pa neka pričaju o tome. Shodno tome da im pada sporazum ako ne govore o svemu o čemu znaju, nema šta da im mi pišemo teze i da im dajemo datume o kojima će da pričaju. Kada je Belivuk davao odbranu rekli ste da nećete koristiti zapisnik Bojana Hrvatina koji je sastavljen kada je bio u svojstvu osumnjičenom. Hrvatin je 16. novembra dao izjavu kao okrivljeni svedok. Saša Ivanić ga je pitao da li ostaje pri iskazu koji je davao ranije. Pod zakletvom je ostao pri tom iskazu, trebalo bi da koristimo taj iskaz - rekao je Miljkvić.

Dodao je da ne zna da li je tužilaštvo namerno napravilo grešku i istakao da datumi u optužnici nisu dobi jer se govori u periodu od maja do februara 2020. godine, istakavši da "Hrvatin retroaktivno govori o vremenu koje je bio u zatvoru".

Na početku suđenja sudija je saopštila odluke koje je sud dobio povodom zahteva za izuzeće tužilaca i napomenula da je zahtev odbačen u celini.

- Rešenjem Apelacionog javnog tužilaštva odbijen je zahtev da se viši javni tužilac, iz posebnog odeljenja za organizovnai kriminal, kao nedozvoljen. Rešenjem Republičkog javnog tužilaštva odbačen je zahtev za izuzeće tužioca za organizovnai kriminal Mladena Nenadića kao nedozvoljen. Odbačen je i zahtev za izuzeće apelacionog tužilatšva Tomislava Kilibarde kao nedozvoljen. Rešenjem državnog veća tužilaca odbačen je zahtev za izuzeće republičkog javnog tužioca Zagorke Dolovac, kao nedozvoljen - rekla je sudija. Advokat Vladimir Petrović istakao je da branioci nisu dužni da dolaze na ročišta, te da će sudija "očigledno suditi praznoj sudnici".

- Ne mogu da poverujem da Viši tužilac ne shvata da se ne radi o priznanju za Hercegovačku i da gleda da li postoji optužni akt. Sama činjenica da on to naziva priznanjem i da ono ne može biti osnov da se konačno rasvetli Hercegovačka, to znači da ima ima razloga da se sumnja u nepristrasnost. Cilj im je da se javnost anestezira i više ne razmišlja o Hercegovačkoj - rekao je advokat.

09:53h

Lalić, Hrvatin i Spasojević u sudnici, počelo prozivanje

U sudnicu su uvedeni Srđan Lalić, Bojan Hrvatin i Nikola Spasojević, okrivljeni svedoci, počelo je prozivanje.

Izmena: 10:16h
09:31h

Početkom septembra, drugi advokat, Nikola Ristović, koji ih je branio zajedno sa uhapšenim Lazarević, otkazao im je punomoćje. Na svakom ročištu, Belivuk i njegovi pripadnici negiraju dela koja im se stavljaju na teret.

Tvrde da su dokazi podmetnuti

Miljković je u svom uvodnom izlaganju rekao da "ubijeni nisu bili studenti teologije", navodeći da su oni možda živi jer nema dokaza da su ubijeni.

- Moguće da je Zdravko Radojević i dalje živ i da ga skiva supruga. Svedoci saradnici su pod hipnozom i patološki slučajevi, a mašina za mlevenje mesa i oružje naknadno doneti i podmetnuti - rekao je tada Miljković dok je Belivuk izjavio da su razgovori montirani, a fotografije iz Ritopeka fotošopirane.

- Fotografije koje su skinute sa Skaj aplikacije, a na kojima se vide obezglavljena i iskasapljena tela su fotošopirane, a razgovori koji su presretnuti i poruke u kojima su, kako se sumnja, ugovarali likvidacije, a potom ih i komentarisali, montirane - rekao je on i dodao da osporava da je vlasnik mašine za melevenja mesa.

foto: Printscreen
Izmena: 09:40h
09:30h

U julu sud je na predlog Tužilaštva za organizovani kriminal doneo rešenje o spajanju postupaka.

Takođe, ovom optužnicom obuhvaćen je i Senad Rešović koji je uhapšen sredinom oktobra, kao i Dejan Mihajlović koji se sumnjiči za saizvršilaštvo u ubistvu Zdravka Radojevića, koje je već obuhvaćeno optužnicom protiv ove grupe.

foto: Zorana Jevtić

U januaru je pokrenuta još jedna istraga protiv Belivuka, Miljkovića i Ivanovskog kao i njihovih žena i Belivukove tašte zbog sumnje da su prali novac koji potče od kriminalnih aktivnosti ove grupe.

Crnogorsko tužilaštvo takođe vodi istragu protiv Belivuka i Miljkovića zbog dva ubistva i jedne otmice u Crnoj Gori.

09:30h

Klanu se na teret stavlja više krivičnih dela

Belivuku i njegovom klanu se na teret stavlja sedam ubistava, trgovina drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmice i silovanje.

Sud je u junu potvrdio novu optužnicu, drugu po redu, kojom se terete za ubistvo Nikole Mitića u avgustu 2020. godine i Gorana Mihajlovića u aprilu 2019. godine.

U okviru prve optužnice na teret im se stavljaju ubistva Milana Ljepoje, Aleksandra Gligorijevića Pukija, Gorana Veličkovića Goksija, Zdravka Radojevića i Lazara Vukićevića.

Belivuk i pripadnici njegove kriminalne grupe uhapšeni su 4. februara 2021. godine, a pripremno ročište počelo je 13. juna ove godine, iz četvrtog puta.

Izmena: 09:40h
09:29h

Veljku Belivuku i njegovom klanu suđenje se nastavlja danas u Specijalnom sudu, a svedočiće okrivljeni svedoci, odnosno, Srđan Lalić.

Podsećamo, prethodno ročište odloženo je posle pola sata jer su advokati zatražili izuzeće tužilaca.

foto: Zorana Jevtić, MUP RS