Ruska salata, Ilustracija, Foto: Profimedia

Pravi se lako i jednostavno

ORIGINALAN RECEPT ZA RUSKU SALATU KOJU SVI OBOŽAVAJU: Bez nje ne može da se zamisli SLAVA, nikada ne izlazi iz mode

Ruska salata je nezaobilazna za vreme praznika, na slavama i svim ostalim slavljima

Objavljeno: 06.11.2022. 10:13h

Ruska salata spada u klasike koji se pripremaju za svaki svečani ručak ili događaj. Bez nje ne može da se zamisli nijedan praznik ni slava.

Originalnu verziju salate izmislio je 1860-ih kuvar belgijskog porekla, Lusijen Olivije, kuvar Ermitaža, jednog od najslavnijih moskovskih restorana. Olivijeva salata brzo je postala izuzetno popularna kod redovnih Ermitažovih mušterija i postala je najpoznatije jelo restorana.

Današnja popularna verzija ruske salate sadrži kuvani krompir, kiseli krastavac, grašak, jaja, šargarepu i kuvanu piletinu, pa sve to začinjeno majonezom.

Sastojci:

  • 200 g krompira
  • 200 g šargarepe
  • 200 g graška (može i zamrznut)
  • 200 g kiselih krastavčića
  • 200 g šunke
  • 300 g majoneza
  • 100 g pavlake
  • 2 kuvana jajeta
  • so, biber
FOTO: Printscreen/Youtube/ Milica Mihailović
FOTO: Printscreen/Youtube/ Milica Mihailović
FOTO: Printscreen/Youtube/ Milica Mihailović
FOTO: Printscreen/Youtube/ Milica Mihailović
FOTO: Printscreen/Youtube/ Milica Mihailović
FOTO: Printscreen/Youtube/ Milica Mihailović

Priprema:

Krompir i šargarepu iseći na sitne kockice. Staviti u ključalu posoljenu vodu i kuvati dok ne omekša. Skuvati grašak dok ne postane mek.

Šunku, kisele krastavčiće i kuvana jaja iseći na kockice. Sve sastojke pomešati, dodati majonez, pavlaku i začine. Dobro izmešati i staviti u frižider da se ohladi.

Servirati hladno.

(Espreso/Stvar ukusa)