Ilustracija, Foto: Nemanja Nikolić, Zorana Jevtić, Nenad Kostić

PROGNOZA ZA EVROPU

U OVOM DELU EVROPE MOGUĆA POJAVA ČESTIH NEVREMENA: Objavljena VELIKA prognoza za ZIMU!

Prognostičari AccuVeather-a kažu da ima indikacija da će oluje ove zime često pogađati južnu Evropu

Objavljeno: 17.10.2022. 22:47h

Meteorološki portal AccuWeather objavio je veliku prognozu vremena za zimu u Evropi ističući da jug kontinenta ima veće izglede za pojavu čestih nevremena s kišom i vetrom nego drugi delovi kontinenta.

Na vremenske prilike u Evropi, značajno će uticati fenomen La Ninja koji se dešava u Pacifiku. Tokom La Ninje, neuobičajeno niske temperature okeana šire se preko Ekvatorijalnog Pacifika, što može uticati na vremenske prilike širom sveta - posebno na zimsku temperaturu i obrasce snežnih padavina.

Klimatolozi kažu da La Ninja nastavlja da jača i predviđaju da će se to nastaviti i tokom jeseni i zime.

- Vrhunac La Ninje očekuje se u novembru - kaže meteorolog AccuWeather Džejson Nikolis.

Ova zima biće treća uzastopna pod uticajem fenomena La Ninja, što znači da bi mogla imati sličnosti sa prethodnom zimom.

foto: Profimedia

Južna Evropa na udaru snažnih oluja

Prognostičari AccuVeather-a kažu da ima indikacija da će oluje ove zime često pogađati južnu Evropu.

Kako se navodi, lokacije širom Portugala, Španije, južne Francuske, Italije i Balkana imaju veće šanse za kišu i vetar nego drugi delovi kontinenta.

To bi moglo značiti povećan rizik od jakih padavina, posebno u jugoistočnoj Francuskoj, severnoj i centralnoj Italiji i na zapadnom Balkanu.

Na neki način, stanovnici od Pirinejskog poluostrva do jugoistočne Evrope mogli su da dožive slične prilike kao i prethodne dve godine.

Oluje su poznate po tome što donose štetne vetrove, jake kiše i čak tope sneg na višim terenima.

U južnoj Evropi, temperature bi ove zime verovatno bile blizu uobičajenih ili malo iznad njih. Međutim, razdoblja nestabilnog vremena mogu biti praćena periodima hladnijeg vremena.

Velika Britanija i Irska na meti hladnih udara

Ove zime predviđaju se temperature uglavnom blizu normale, s talasima hladnoće koji se mogu podudarati s razdobljima sniježnog vremena.

U gradovima kao što su Dablin i Edinburg ove zime biće manje sniježnih dana nego inače. Međutim, sva hladna i nestabilna razdoblja u regiji mogla bi da imaju značajne posljedice s obzirom na stanje potražnje za energijom i troškove povezane s grijanjem domova.

- Biće blagog vremena s temperaturama gotovo normalnim. Međutim, proboji hladnijeg vremena mogu se zadržati u celoj regiji na period od dve do tri nedelje - navode meteorolozi.

Tokom ovih hladnih perioda povećavaće se verovatnoća snežnih padavina i na nižim terenima.

foto: RINA

Severna i Centralna Evropa bez većih padavina

Za razliku od nestabilnog vremena predviđenog za zemlje na jugu Evrope, delovi severne Francuske, Beneluksa, Nemačke i Poljske mogle bi imati znatno suvlje vreme.

Dok su jesenje padavine u tim područjima bile dobrodošle zbog zimskih poljoprivrednih kultura, izgledi za suvu zimu mogli bi da negativno utiču na rast tih useva i donesu niže prinose.

Delovi Francuske i Nemačke mogli bi biti sušniji u odnosu na Poljsku, kažu meteorolozi AccuWeather-a. Količine kiše i snega ove zime biće ispod normale za sever Francuske i Nemačke, ali bi u Poljskoj padavine mogle biti na uobičajenim nivoima.

Kada je reč o temperaturama, one će biti prosečne ili blago ispod proseka.

Trend toplijeg vremena na Baltiku i u Skandinaviji

Prema prognozi, severoistočnu Evropu i Skandinaviju očekuje zima toplija od proseka. Povremeno će biti perioda nestabilnog i prohladnog vremena, ali brojni atmosferski faktori upućuju na to da će temperature u ovom regionu biti više, a očekuje se i manje snežnih dana u odnosu na uobičajene godine.

Ostaje mogućnost da se oluje sa severa Velike Britanije prošire i donesu zimske padavine zapadnim i južnim delovima Norveške.

Pored toga, prognostičari izražavaju zabrinutost da će oluje kretati severno od Mediterana i širiti vlagu do Finske, s obzirom na aktivnost koja se očekuje u južnoj Evropi.

(Espreso / Telegraf)