Miroslav Lajčak, Foto: EPA / Hayoung Jeon

PRELEPA!

OVA BOMBA JE ŽENA MIROSLAVA LAJČAKA: Poznata voditeljka je nestvarna LEPOTICA, a tek da vidite KAKVE NOGE IMA! FOTO

Njegova supruga je poznata televizijska voditeljka Jarmila Hargašova

Objavljeno: 13.10.2022. 12:01h

Miroslav Lajčak je rođen 20. marta 1963. u Popradu, Slovačka.

"Moj otac mi nije ukazao na ovakav životni put, ali je širio moje horizonte. Nikada nisam želeo ništa drugo do mesta diplomate."

Diplomirao je pravo na Komenskijevom univerzitetu u Bratislavi. Međunarodne odnose je studirao i na Državnom institutu za međunarodno pravo u Moskvi. Studirao je i u evropskom centru za studije bezbednosti "Džordž Maršal" u Garmiš Partenkirhenu u Nemačkoj.

Govori engleski, nemački, ruski i bugarski, kao i srpsko-hrvatski jezik.

Oženjen je i ima dve kćerke. Njegova supruga je poznata televizijska voditeljka Jarmila Hargašova.

Vide ga kao čoveka "koji se temeljito priprema za svoje zadatke, zna da sluša druge i trudi se da shvati njihovo razmišljanje. Kada treba zna biti tolerantan, ali istovremeno i odlučan."

Karijera

Dvadeset godina, od 1988, gradi karijeru u Ministarstvu spoljnih poslova Slovačke. Njegov prvi posao u inostranstvu odveo ga je 1991. u Moskvu, gde je radio u ambasadi Čehoslovačke, a posle razdvajanja Češke i Slovačke, od januara 1993, radi u slovačkoj ambasadi u ruskoj prestonici.

Radio je i u Bugarskoj i Grčkoj, a od 1994. do 1998. u Japanu.

Između 1993. i 1994. bio je šef kabineta ministra spoljnjih poslova Jozefa Moravčika, kada je ovaj postao premijer Slovačke (1994). Lajčak je dobio posao ambasadora Slovačke u Japanu, i na toj funkciji je bio do 1998. ,,Japan mi je odgovarao svojim mentalitetom jer kod njih je osnovno da se održi reč, a ne da se obećava ono što se ne može ispuniti."

Lajčak je odigrao ključnu ulogu u nadziranju referenduma za nezavisnost u Crnoj Gori 21. maja 2006, na funkciji ličnog predstavnika šefa spoljne politike EU-a Havijera Solane. Bio je duboko angažovan u višemesečnom procesu priprema za plebiscit, postupajući kao medijator u unutrašnjem sporu između vladajuće i opozicione partije. Lajčak je predložio limit od 55 odsto glasova za nezavisnost Crne Gore.

Miroslav Lajčakfoto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Od 1998. do 2001. bio je šef kabineta slovačkog ministra spoljnih poslova Eduarda Kukana i njegov pomoćnik u svojstvu specijalnog izaslanika za Balkan generalnog sekretara UN-a.

Između 2001. i 2005. Lajčak je poslan u Beograd kao slovački ambasador za Saveznu Republiku Jugoslaviju (kasnije Srbiju i Crnu Goru), Albaniju i Makedoniju.

Od 30. juna 2007. je na dužnosti visokog predstavnika Ujedinjenih nacija za Bosnu i Hercegovinu. Zamenio je Kristijana Švarc-Šilinga.

"Ja nameravam graditi dalje na temeljima postavljenim tokom proteklih 12 godina implementacije mira i sarađivati s liderima BiH na tome da se ova zemlja čvrsto postavi na put ka EU-u", izjavio je po preuzimanju svoje nove funkcije.

Tada je najavio da će, za razliku od svog prethodnika, koristiti bonska ovlašćenja, kojima ima pravo da smenjuje i kažnjava političare, kao i da nameće zakone, "kada to bude trebalo".

Miroslav Lajčakfoto: Beta/Mario Salerno

Žena Miroslava Lajčaka

Jarmila Lajčakova-Hargašova je rođena 23. decembra 1966. godine u Trenčinu, i poznata je slovačka voditeljka.

Godine 1989. diplomirala je na Filozofskom fakultetu Univerziteta Komenski u Bratislavi.

Svoju novinarsku karijeru započela je u dnevnom listu Praca, a kasnije je prešla na Slovački radio.

Odatle su njeni koraci vodili do radija Rock FM i radija Okei. Bila je pionir među ženama kao sportski prezenteri.

Bila je prva koja je moderirala sportske vesti na televiziji Markiza.

FOTO: Printscreen/Youtube/thewol71
FOTO: Printscreen/Youtube/thewol71
FOTO: Printscreen/Youtube/thewol71
FOTO: Printscreen/Youtube/thewol71
FOTO: Printscreen/Youtube/thewol71
FOTO: Printscreen/Youtube/thewol71

Vodila je emisiju Nočne lampi 2000-2002 na TV Markiza. Godine 2007. vodila je tadašnju retro emisiju STV Hit veka, a potom i emisiju Moj omiljeni hit.

Do septembra 2011. godine bila je moderator javnih Vesti RTVS.

Od septembra 2011. do decembra 2011. moderirala je tok šou Tandemi na javnom servisu RTVS.

(Espreso)