Ajvar, Foto: Printscreen/Youtube/ Aurora Recepti

za zimu

DODAJTE 1 SASTOJAK U TRADICIONALNI RECEPT ZA AJVAR: Zapitaćete se što RANIJE ovo NISTE ZNALI

Ostavite pokriveno ćebetom da se ohladi, pa odložite na tamno i hladno mesto

Objavljeno: 06.10.2022. 17:43h

Jedan sastojak ne samo da neće promeniti ukus tradicionalnog ajvara nego će ga oplemeniti i verovatno ćete ga obožavati.

SASTOJCI:

pečene crvene paprike 12 kg

1 l ulja

6 kašika soli

FOTO: Profimedia
FOTO: Printscreen/Youtube/ Aurora Recepti
FOTO: Printscreen/Youtube/ Aurora Recepti
FOTO: Printscreen/Youtube/ Aurora Recepti
FOTO: Printscreen/Youtube/ Aurora Recepti

6 kašika šećera

4 kašike esencije

Ajvar sa sremušem je trenutno najveći hit na srpskoj trpezi.

400 g sremuša

Pre same pripreme ajvara, trebalo bi pripremiti tegle u koje ćete sipati spremljen ajvar. Da biste bili sigurni da ste eliminisali sve klice koje se tu mogu naći, sterilišite i poklopce tegle kuvanjem u ključaloj vodi 10 – 15min. Na taj način ćete biti sigurni da su vaše tegle potpuno čiste i spremne za ajvar. Pre samog punjenja sterilisanih tegli ajvarom, poklopac i vrh tegle možete prebrisati alkoholom, kako biste uklonili potencijalne bakterije.

foto: Printscreen/Youtube/Adrijana Nikolic

Paprike nakon pečenja stavite u kese, pa ogulite.Potrudite se da ostanite sve semenke, a zatim ih ostavite da ostoje preko noći. Naredni dan paprike i sremuš sameljte na mašini za mlevenje mesa. U veliku šerpu sipajte ulje, zagrejte, pa dodajte samlevenu masu. Pržite na umerenoj vatri uz stalno mešanje. To bi trebalo da traje i do tri sata uz povremeno mešanje. Pri kraju prženja dodajte šećer, so i esenciju.

foto: Printscreen/Youtube/Adrijana Nikolic

Kada primetite da na dnu šerpe ostaje trag od varjače, ajvar je gotov.

Vruću masu sipajte u vruće sterilisane tegle, zatvorite metalnim poklopcima. Ostavite pokriveno ćebetom da se ohladi, pa odložite na tamno i hladno mesto.

(Espreso/Najžena)