njami
SVE JUGOSLOVENSKE DOMAĆICE SU OVAJ RECEPT ZNALE NAPAMET: Starinska POSLASTICA koju danas RETKO SPREMATE
Bio je popularan širom bivše Jugoslavije, domaćice su ga često pravile za desert
Starinska poslastica svima omiljena.
Sutlijaš ili sutlija je vrsta slatkog deserta, tipičnog za mnoge svetske kuhinje, koji se dobija kuvanjem pirinča u mleku na tihoj vatri. Jede se topao ili hladan, a često se služi uz dodatke poput cimeta, vanile ili kore limuna. Dužim kuvanjem oslobađaju se molekuli skroba iz pirinča koji zatim zgušnjavaju mleko.
Rezultat je mekana kremasta masa u kojoj se i dalje mogu uočiti pojedinačna zrna pirinča. Zbog takvog svog izgleda i sličnosti sa pudingom, ponekad se naziva i pudingom od pirinča. Pri kraju kuvanja se u sutlijaš dodaje šećer, a zatim se ukus obogaćuje dodavanjem cimeta, vanilinog šećera, rendane čokolade ili nekog voća.
Može da se služi vruć ili hladan u činiji. Ova poslastica se često sreće u jelovniku srpske, bosanske, makedonske, bugarske i turske kuhinje. Bio je popularan širom bivše Jugoslavije, domaćice su ga često pravile za desert.
Sastojci:
1 šolja pirinča
800 ml mleka
kesica vanilin-šećera
šećer po ukusu
cimet
Priprema:
Pirinač stavite da se kuva, pa kad provri, smanjite temperaturu, i postepeno dolijte još čašu vode. Mešajte da se ne zalepi za dno šerpe i ne zagori. Kad uvri sva voda, dodajte mleko malo po malo neprestano mešajući. Pirinač je skuvan kad mleko postane gusto. Tad dodajte šećer i vanilin šećer, mešajte još minut-dva na vatri. Pred posluživanje sutlijaš pospite cimetom.
(Espreso/Stvar ukusa)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!