SVE JUGOSLOVENSKE DOMAĆICE SU OVAJ RECEPT ZNALE NAPAMET: Starinska POSLASTICA koju danas RETKO SPREMATE
Sutlijaš, Foto: Printscreen/Youtube/ Marina's kitchen

njami

SVE JUGOSLOVENSKE DOMAĆICE SU OVAJ RECEPT ZNALE NAPAMET: Starinska POSLASTICA koju danas RETKO SPREMATE

Bio je popularan širom bivše Jugoslavije, domaćice su ga često pravile za desert

Objavljeno: 17:23h

Starinska poslastica svima omiljena.

Sutlijaš ili sutlija je vrsta slatkog deserta, tipičnog za mnoge svetske kuhinje, koji se dobija kuvanjem pirinča u mleku na tihoj vatri. Jede se topao ili hladan, a često se služi uz dodatke poput cimeta, vanile ili kore limuna. Dužim kuvanjem oslobađaju se molekuli skroba iz pirinča koji zatim zgušnjavaju mleko.

Rezultat je mekana kremasta masa u kojoj se i dalje mogu uočiti pojedinačna zrna pirinča. Zbog takvog svog izgleda i sličnosti sa pudingom, ponekad se naziva i pudingom od pirinča. Pri kraju kuvanja se u sutlijaš dodaje šećer, a zatim se ukus obogaćuje dodavanjem cimeta, vanilinog šećera, rendane čokolade ili nekog voća.

1 / 4 Foto: Printscreen Youtube / Sanja Mandic Sanjine djakonije

Može da se služi vruć ili hladan u činiji. Ova poslastica se često sreće u jelovniku srpske, bosanske, makedonske, bugarske i turske kuhinje. Bio je popularan širom bivše Jugoslavije, domaćice su ga često pravile za desert.

Sastojci:

1 šolja pirinča

800 ml mleka

kesica vanilin-šećera

Sutlijaš
foto: Printscreen Youtube / Sanja Mandic Sanjine djakonije

šećer po ukusu

cimet

Priprema:

Pirinač stavite da se kuva, pa kad provri, smanjite temperaturu, i postepeno dolijte još čašu vode. Mešajte da se ne zalepi za dno šerpe i ne zagori. Kad uvri sva voda, dodajte mleko malo po malo neprestano mešajući. Pirinač je skuvan kad mleko postane gusto. Tad dodajte šećer i vanilin šećer, mešajte još minut-dva na vatri. Pred posluživanje sutlijaš pospite cimetom.

(Espreso/Stvar ukusa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.