ISPROBAJTE
JEVREJSKI RECEPT KOJI TERA VODU NA USTA: Navalićete kao POMAHNITALI kada vidite kako je ispao (RECEPT)
Secite na kocke i navaliteee
Isprobajte recept, nije tako težak kako deluje na prvi pogled…uživaćete.
Sastojci
TESTO
600 gr. brašna
3 žumanca
1/2 kocke kvasca
250 ml. mleka
3 kašike šećera
150 gr. margarina
FIL I
300 gr. mlevenog maka
150 gr. šećera
200 ml. mleka
2 kasike meda
malo narendane kore od limuna
FL II
150 ml. mleka
100 gr. šećera
300 gr. mlevenih oraha
FIL III
1 kg. jabuka ( one malo kisele su lepše)
150 gr. šećera
1 kesica cimeta
FIL IV
800 gr. Kupite teglu marmelade od kajsija. (najlakši fil)
Priprema
1.
Rastvorite kvasac u toplom mleku i kasiku secera pa dodajte u vanglu gde ste stavili sve ostale sastojke. Dodajte i omekšali margarin izrezan na kockice. Testo koje ste umesili podelite na 5 delova i ostavite 2 sata da stoji. Testo razvučete malo oklagijom malo rukama i oblikujete prema tepsiji.
2.
Fil I: U provrelo mleko sa šećerom dodajte mak, smanjite na tihu vatru i dodajte med, koru od limuna i mesajte jos 5 min. Ostavite fil da se dobro ohladi.
3.
Fil II: U provrelom mleku sa šećerom dodajte orahe, promešajte jos 5 minuta na tisoj vatri i ostavite da se i to dobro ohladi.
4.
Fil III: Rendane jabuke procediti, dodjate šećer i spinujte 10-15 min. Kad se ohladi dodajte cimet.
5.
Moram napomenuti tepsija mora biti duboka i pravougaona (ako imate), i manja od onih iz rerne. Namazite tepsiju zejtinom i filujte ovako:
6.
Kora pa fil od jabuka, kora pa fil sa makom, kora pa fil sa orasima, kora pa dobar sloj pekmeza od kajsija i završite sa korom. Pecite 10 min na 180C a posle na 150C jos 45-60min. Kad se ohladi premazite koru sa tankim slojem marmelade od kajsija i poprskajte mlevenim orasima.
7.
Secite na kocke i navaliteee.
(Espreso/ Coolinarka)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!