Sarma, Foto: Printscreen/Youtube/ My kitchen Tanja

oprez

SRBI SE MASOVNO TRUJU OD SARMI JER RADE OVO: Kreće SEZONA, a ljudi su već u problemima!

Sarma u frižideru može da stoji do 7 dana, a u zamrzivaču do 4 meseca

Objavljeno: 22.09.2022. 12:39h

Zima je nezamisliva bez sarme, a njih obično skuvamo više, pa podgrevamo ili stavimo u zamrzivač. Zbog toga smo pitali nutricionistu kako i koliko smemo da je čuvamo.

Sarma u frižideru može da stoji do 7 dana, a u zamrzivaču do 4 meseca.

Prema rečima nutricioniste Branke Mirković, sarme u frižideru mogu da ostanu sveže i do nedelju dana, a u slučaju da ne planirate da ih sve pojedete za ovo vreme, dobro rešenje predstavlja zamrzivač u kom mogu da ostanu sveže 3 do 4 meseca.

"Sarma i uopšte sva jela od kiselog kupusa koje kuvamo sa dosta suvog mesa, kao što je podvarak i svadbarski kupus, mogu dugo da stoje ako se na pravilan način čuvaju, jer se želatiniraju i to je ono što ih održava. U međuvremenu podgrevamo samo ono što mislimo da pojedemo, jer kupus i sve ostalo čestim podgrevanjem gubi nutritivnu vrednost. Sarma se može i zamrznuti, a u zamrzivaču može da stoji do četiri meseca. Pre zamrzavanja sarmu treba ohladiti i razdeliti u porcije. Kad je odmrzavamo, to treba da činimo polako u frižideru. Isto tako, treba da pazimo da odmrznemo samo koliko ćemo da pojedemo, jer jednom odmrznutu hranu nije dobro ponovno zamrzavati" - upozorava nutricionista.

FOTO: Printscreen/Youtube/ My kitchen Tanja
FOTO: Printscreen/Youtube/ My kitchen Tanja
FOTO: Printscreen/Youtube/ My kitchen Tanja
FOTO: Printscreen/Youtube/ My kitchen Tanja
FOTO: Printscreen/Youtube/ My kitchen Tanja
FOTO: Printscreen/Youtube/ My kitchen Tanja
FOTO: Printscreen/Youtube/ My kitchen Tanja
FOTO: Printscreen/Youtube/ My kitchen Tanja
FOTO: Printscreen/youtube/JelajelenaPetrovic
FOTO: Printscreen/youtube/JelajelenaPetrovic
FOTO: Printscreen/youtube/JelajelenaPetrovic
FOTO: Printscreen/Youtube/Oljina Kuhinja
FOTO: Printscreen/Youtube/Uradi Sama- Ideje za kreativce
FOTO: Printscreen Youtube / Serpica Recepti
FOTO: Printscreen Youtube / Serpica Recepti
FOTO: Printscreen Youtube / Serpica Recepti
FOTO: Printscreen Youtube / Serpica Recepti
FOTO: Printscreen Youtube / Serpica Recepti

Kiseli kupus ima vrlo malo kalorija i izvrstan je izvor vitamina C koji štiti imunitet. Kako savetuje nutricionista, jela od kiselog kupusa trebalo bi spremati u pekaču u rerni na umerenoj temperaturi par sati i, pri tome, izbegavati jake zaprške.

(Espreso / Blic žena)