PREUKUSNA JE
NAPRAVITE SARMU BEZ ZAVIJANJA, DA MOGUĆE JE! Priprema je NIKAD LAKŠA, zanemećete koliko je UKUSNA (RECEPT)
Preukusna je i ovakva
SASTOJCI:
1 glavica crnog luka
2 praziluka
oko 500g kiselog kupusa, ribanog ili naseckana glavica
1/2kg mešanog mlevenog mesa
100g sitno iseckane slanine
100g pirinča
veza peršuna
prstohvat soli
biljni začin, po želji
biber, po želji
mlevena slatka i/ili ljuta paprika, po želji
1 jaje
3 kašike kisele pavlake
PRIPREMA:
U dubljem tiganju, na malo ulja, prodinstajte luk dok ne postane providne, staklaste strukture. Zatim dodajte iseckani praziluk i ponovite postupak. Prodinstajte i slaninicu. Pa nakon toga, dodajte meso i dinstajte do pojave sivkaste boje. Oko 10 do 15 minuta. Dodajte so, biber, biljni začin i mlevenu papriku po želji i sve promešajte. Na kraju iseckajte peršun i umešajte u smesu.
U posebnoj šerpi kratko prokuvajte pirinač u malo vode. Nakon toga dodajte u njega so i biber i promešajte.
U posudi za mešanje pripremite smesu od jednog jajeta i kisele pavlake. Dobro je ujednačite.
Rernu zagrejte na 180ºC.
Ukoliko koristite glavicu kiselog kupusa nasecite je na trakice.
Dublju posudu za pečenje u rerni (đuvečara, vatrostalna posuda) dobro nauljite i obložite kiselim kupusom.
Na ovaj sloj, dodajte pirinač, pa preko njega smesu sa mesom. Pa odozgo poređajte novi sloj kiselog kupusa. U posudu sipajte jednu čašu vode.
Na ovaj površinski sloj dodajte smesu jaja i pavlake. Poklopite ili prekrijte slojem alu folije pa stavite u rernu da se krčka. Sarma treba da se peče oko 45 minuta.
Na kraju skinite poklopac ili uklonite foliju i otklopljenu posudu ostavite da se zapeče još oko 10 minuta. Prijatno!
(Espreso/ moja domaćica)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!