Pica, Foto: Printscreen/Youtube/ Jelajelena Petrovic

NJAM NJAM

OVO JE RECEPT ZA STARINSKU PICU KAKVU DO SADA NISTE JELI: Topi se u USTIMA, ovakav NADEV morate da PROBATE

Staviti peći u zagrejanu rernu na 200 stepeni i peći 20 minuta

Objavljeno: 19.09.2022. 23:20h

Napravite starinsku picu na moderan način.

Sastojci

Za testo:

200 g mekog brašna

1 kašičica praška za pecivo

1 kašičica suveg pekarskog kvasca

100 ml mleka

FOTO: Printscreen/Youtube/ Jelajelena Petrovic
FOTO: Printscreen/Youtube/ Jelajelena Petrovic
FOTO: Printscreen/Youtube/ Jelajelena Petrovic
FOTO: Printscreen/Youtube/ Jelajelena Petrovic
FOTO: Printscreen/Youtube/ Jelajelena Petrovic
FOTO: Printscreen/Youtube/ Jelajelena Petrovic

1 prstohvat šečera

20 g margarina

1 jaje

1 prstohvat soli

do 50 g oštrog brašna za umesivanje

Za premaz testa:

2 kašičice paradajz pirea

4 kašičice maslinovog ulja

foto: Printscreen/Youtube/ Jelajelena Petrovic

1 najmanja kašičica mešavine italijanskog začina

1 najmanja kašičica mešavine mediteranskog začinskog bilja

Za nadev:

150 g presovane šunke

150 g pasterizovanih šampinjona

150 g punomasnog tvrdog sira

100 g maslina

malo mlevenog čilija

foto: Printscreen/Youtube/ Jelajelena Petrovic

Priprema

Brašno (200 g) sa praškom za pecivo prosejati u posudu za mućenje. U sredini napraviti udubljenje i STAVITI suvi pekarski kvasac. Mleko zagrejati da bude toplo.

Malo mleka preliti preko suvog kvasca i pustiti da nabubri. Margarin na tihoj vatri otopiti. Rukama polako umesivati testo dodajući jaje, mleko i rastopljeni margarin.

Ako se testo jako lepi na ruke polagano dodavati brašno za umesivanje. Prebaciti na ravnu površinu i rukama dobro umesiti uz dodavanje brašna samo toliko da se testo ne lepi za ruke.

Umešano testo pokriti i ostaviti na toplo mesto da se diže 20 minuta. Dok se testo diže pripremiti premaz i nadev.

U posudicu staviti paradajz pire, maslinovo ulje i začine i viljuškom dobro umešati. Presovanu šunku narezati na kockice.

foto: Printscreen/Youtube/ Jelajelena Petrovic

Sir narendati na sitno rende (za limun). Blago dignuto testo razvaljati u krug na veličinu od 30 cm.

Testo prebaciti sa radne površine u tepsiju od rerne ili u Pizza Pan. Kistom testo premazati sa premazom od paradajz pirea i začina.

Posipati sa rendanim sirom a malo sira ostaviti za posipanje po složenoj pici. Rasporediti kockice presovane šunke, a na nju pasterizovane šampinjone.

Na kraju rasporediti masline, posuti sa preostalim sirom i čili prahom. Staviti peći u zagrejanu rernu na 200 stepeni i peći 20 minuta.

(Espreso / Recepti.com)