Voja Brajović, Foto: Marina Lopičić

BACITE POGLED

NIKO NEMA POJMA DA JE OVO BIVŠA ŽENA VOJE BRAJOVIĆA: Ostaćete ZATEČENI kada vidite da je TO ONA (FOTO)

Svoje prve umetničke korake iskusio je u glumačkom (amaterskom) društvu „Abrašević“, sa kojima je, nakon velikog uspeha na takmičenju na Hvaru, pobrao komplimente celog žirija i dobio motivaciju za svoj dalji glumački rad

Objavljeno: 09.09.2022. 17:56h > 17:59h

Voja Brajović je jedan od najpoznatijih, najtalentovanijih i najšarmantnijih srpskih glumaca.

Rođen je u Beogradu, 11. maja 1949. godine. Iako su mu oba roditelja bili u partizanima tokom drugog svetskog rata, ipak nakon rata su zbog političke nepodobnosti postali državni neprijatelji, pa se cela porodica seli u Valjevo

Voja je tamo završio i osnovnu i srednju školu. Svoje prve umetničke korake iskusio je u glumačkom (amaterskom) društvu „Abrašević“, sa kojima je, nakon velikog uspeha na takmičenju na Hvaru, pobrao komplimente celog žirija i dobio motivaciju za svoj dalji glumački rad. Voja je istinsku slavu doživeo glumeći ulogu Tihog u „Otpisanima“ i ta uloga ga i dan danas, na neki način, obeležava.

FOTO: Marko Nikolić
FOTO: Marko Nikolić
FOTO: Marko Nikolić
FOTO: Marko Nikolić
FOTO: Aleksandar Jovanović Cile

Za Tihim su ludele sve devojke, a Voja je, uz Gagu Nikolića, bio jedan od najlepših glumaca jugoslovenske kinematografije.

Završio je „Fakultet dramskih umetnosti“. Još jednom, status pravog zavodnika, potvrdio je ulogom profesora matematike u seriji „Bolji život“.

Voja je već 47 godina stalni član Jugoslovenskog dramskog pozorišta u kome je odigrao veliki broj uloga. U studentskim danima igrao je u sledećim predstavama: Odbrana Sokratova i smrt, Agamemnon, Kad su cvetale tikve (po knjizi koju je napisao njegov tast Dragoslav Mihajlović), Pigmalion, Kin, Koriolan, Paklena mašina i mnoge druge.

foto: Filip Plavčić

Igrao je i u predstavama: Buba u uhu, Elizabeta od Engleske, Za kim zvono zvoni, Varvari, Kako je Juda izdao Hrista, Mister Dolar, Vuci i ovce (tu je posebno zapažen), Vasa Železnova, Golgota, Tri sina, Voz, Pozorišne iluzije (za ovu ulogu je dobio oktobarsku nagradu Beograda), Lažni car – Šćepan Mali (Sterijina nagrada), Troil i Kresida (nagrada „Zlatna maska“ na ohridskom festivalu), Bure Baruta (nagrada Milivoje Živanović) i mnoge druge.

Nakon što se razveo od prve supruge, sreću je pronašao u drugom braku, sa 23 godina mlađom glumicom Milicom Mihajlović (48), sa kojom ima sina Relju (18). U intervjuu za jedan domaći magazin, pričao je pre svega o njegovom odnosu sa suprugom Milicom i o sveopštoj situaciji i problemima sa kojima se susreću glumci.

Milica je, takođe, uspešna glumica, a poznato je i da je ćerka našeg čuvenog pisca Dragoslava Mihajlovića (Kad su cvetale tikve).

foto: Printscreen/Youtube/ RTS Kulturno-umetnički program - Zvanični kanal

Iako je prvo želeo da studira likovnu akademiju, na kraju je izbor, ipak, pao na glumu i tvrdi da ga taj zanos i dan danas drži. Svoj poziv smatra večnim, pa kaže da umetnici nikada ne mogu otići u penziju.

Izuzetno strepi za budućnost svih glumaca u zemlji, a ta strepnja je još veća zbog njegovo dvoje dece, Vukote i Iskre, koje nije uspeo da odgovori od ovog poziva. Što se tiče najmlađeg sina Relje, uprkos svim obavezama, zajedno sa suprugom Milicom, trudi se da mu obezbedi normalno detinjstvo.

foto: Zorana Jevtić

Što se tiče njegovog privatnog života, poznato je da Voja iza sebe ima jedan propali brak, sa bivšom suprugom Ljiljanom i iz tog braka ima sina Vukotu (41) i ćerku Iskru (33).

Ljiljanin otac je bio lekar, koji je lečio i malog Voju. Kada su se venčali, Ljiljana je napustila studije medicine i posvetila se porodici.

foto: Printscreen/Facebook

(Espreso)