EVO KOLIKO ZAPRAVO GODINA IMA VOJA BRAJOVIĆ: Ostaćete bez teksta, NEVERICA
Voja Brajović, Foto: Marina Lopičić

saznajte

EVO KOLIKO ZAPRAVO GODINA IMA VOJA BRAJOVIĆ: Ostaćete bez teksta, NEVERICA

Za ulogu Kneza Vićencija u komediji Mera za meru u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu dobio je „Ardaliona“, Godišnju nagradu SNP-a i Nagradu grada Vršca

Objavljeno: 17:08h

Vojislav Voja Brajović je srpski glumac i bivši ministar kulture u Vladi Republike Srbije.

Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Valjevu. Godine 1967. upisao se na Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, na smeru za glumu, u klasi profesora Predraga Bajčetića, a 1971. godine je diplomirao u klasi profesorke Ognjenke Milićević.

1 / 6 Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Od 1969. godine je stalni član Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu.

Od 15. maja 2007. do 8. jula 2008. bio je ministar kulture u Vladi Republike Srbije. Vojislav Brajović je 25. dobitnik nagrade Dobričin prsten 2009. godine (svečano mu je uručena u Jugoslovenskom dramskom pozorištu 26. decembra).

Voja Brajović
foto: Damir Dervišagić

U Zvezdara teatru ostvario je nekoliko izuzetnih uloga: Vasa Vučurović u predstavi koja je otvorila pozorište, Mrešćenje šarana i za koju je nagrađen svojom prvom Sterijinom nagradom, „Ćuranom“ na Danima komedije i nagradom na Pozorišnim svečanostima „Ljubiša Jovanović“; Puniša i Puša Rsavac u Pazarnom danu; Tom Sardžent u komadu koji mu je posebno drag, Pogled u nebo.

Čuveni glumac Voja Brajović već dugi niz godina je u braku sa 23 godine mlađom koleginicom Milicom Mihailović.

Voja Brajović
foto: Zorana Jevtić

U Ateljeu 212 igrao je likove: Nil Fedosijević Mamajev u komediji Kola mudrosti, dvoja ludosti i, Danijel Parker u predstavi Egzibicionista. U Beogradskom dramskom pozorištu odigrao je Doktora Kolea u predstavi Villa Sachino. Za festival Grad teatar Budva i Teatar Kult obnovio je lik Radovana III (i dobio nagradu Grada teatara Budve, „Ćurana“, Nagradu grada Vršca i – „Zoranov brk“).

Ostvario je i uloge: Feđa u komediji Kokoška (koja je danas na repertoaru JDP-a); Saša u predstavi Antigona u Njujorku; Prospero iz Bure; lik Dotorea u Legendi o postanku; ulogu Tomazoa Medinija u predstavi Konte Zanović.

Voja Brajović
foto: Zorana Jevtić

Za ulogu Kneza Vićencija u komediji Mera za meru u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu dobio je „Ardaliona“, Godišnju nagradu SNP-a i Nagradu grada Vršca.

Voja Brajović je rođen 11. maj 1949. što znači da ima 73 godine.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.