Ilustracija, Foto: PRINTSCREEN/INSTAGRAM/JAIDEN.ASHLEA, Profimedia, Instagram/doktor_za_osiguuranje

obratite pažnju

TRUDNOĆA NIJE BOLEST! Dajana nam je objasnila zbog čega u SRBIJI ODBIJAJU DA OSIGURAJU BUDUĆE MAME, da ne poveruješ

Postoje Vip varijante koje refundiraju i povrat maloletne dece bez staranja uz pratnju socijalne službe u matičnu zemlju

Objavljeno: 21.07.2022. 19:04h > 09:19h

Zdravstvena osiguranja na putu, osiguranja delova tela, životna osiguranje sve su popularnija u Srbiji i svetu.

A o tome kako funkcioniše osiguranje trudnica i zašto se ta vrsta osiguranja dovodi u pitanje razgovarali smo sa Dajanom Petić Šobot, vlasnicom osiguravajuće kuće.

Putno zdravstveno osiguranje za put u inostranstvo kod trudnica dugo godina izaziva pažnju i oprečne intrigantne reakcije korisnika osiguranja. Sve osiguravajuće kuće kad su trudnice u pitanju imaju isključenja obaveze osiguravača (osiguravajućeg društva). Isključenja se vežu za starost trudnoće kod nekih kuća ili čak potuno isključenje kod trudnoće posle 30 nedelje, kaže Dajana.

foto: Printscreen/Instagram

Mnogi uglavnom ni ne čitaju onaj pasus u dnu ispisan sitnim slovima

Pod uslovima i sitnim slovima formulacija isključenja glasi ovako; isključuje se obaveza osiguravača u slučaju trudnoće i svih njenih posledica ili komplikacija. A naročito namerni prekid trudnoće,porođaj ili spontani pobačaj ,izuzev medicinskih mera koje direktno otklanjaju opasnost po život majke i/ili bebe. Ovo je najuže isključenje i povedeni iskustvom da je trudnica zdrava i trudnoću možemo nazvati stanjem, a ne bolešću, osiguranje ipak pokriva nesretne slučajeve i kod majke i deteta. Svakako isključuje namerne i planirane radnje, dodaje.

Do ovog isključenja je došlo jer se godinama zloupotrebljavalo da majke čekaju kraj trudnoće pa određene preglede,porođaje ,vrše vam granica naše zemlje . Ova isključenja nastala su kao pokušaj osiguranja da suzbiju netakoretke malverzacije dok su direktno pogodile korisnike koji turistički putuju i ni u kom slučaju nemaju želju za zloupotrebom.

FOTO: Printscreen/Instagram/jaiden.ashlea
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia

Da li osiguranje važi samo za one zemlje sa kojima Srbija ima potpisan sporazum?

Osiguranje privatno koje možete kupiti kod osiguranja Grawe,Generali,Dunav,Triglav,Sava,Wiener i drugi nije u korelaciji sa međudržavnim sporazumima koje Srbija ima potpisano sa drugim zemljama. Osiguranje se zaključuje pre napuštanja zemlje gde trudnica mora biti direktno i nedvosmisleno upoznata sa uslovima osiguranja koje zaključuje pre odlaska na put. Ukoliko bilo ko pa čak i trudnica pokuša sklopiti ugovor na daljinu jer je već u inostranstvu došlo do štetnog događaja to se tretira kao krivično delo prevare. Jer je osiguranje deltnost koja preuzima neočekivane i iznenadne situacije i slučajeve radi sprečavanja proširenja štetnog dogadjaja i finansiranja istog ili obeštećenja oštećenjom.

Tako da oni bezbrižni ”neće mene” kad zadesi osiguranje sigurno odbija.

Dajana je objasnila i na koji način šteta postaje plativa

Da bi šteta bila plativa ,ulazi u stranu zemlju evidentira se graničnom kontrolom i pečatiranj u pasoš koji ne sme biti stariji od datuma izdavanja polise .

Tako da se lako utvrdi da li je reč o pokušaju prevare ili stvarno smo bili odgovorni i sve rizike za lečenje u inostranstvu na vreme preneli instituciji osiguranja. Koja vam za 1,6€ po danu osigurava fond od 30.000€ i uključuje od bolničkog lečenja, ambulantnih pregleda, hiruških intervencija i repatrijacije (vraćanje posmrtnih ostata tela u zemlju)

Postoji i nekoliko varijanti

- Postoje VIP varijante koje refundiraju i povrat maloletne dece bez staranja uz pratnju socijalne službe u matičnu zemlju. Ova vrsta je limitirana na 5.000€ najčešće kod osiguravača.

Ove godine poznato je da su PZO osiguranja poskupela za oko 40% kod svih osiguranja sa obaveznim uključenim COVID pokrićem. Kako smo i sami odgovorni da našim klijentima izaberemo najbolje osiguranje za njihove potrebe sigurno bi i sami ugovarali osiguranja sa što manje isključenja i što više pokrića, zaključila je Dajana

(Espreso)