Doc. dr Verica Jovanović, Foto: Profimedia / Pink Printscreen

novi izazovi

"VIRUS NE IDE NIGDE, OSTAĆE TU GDE JE": Direktorka BATUTA pozvala građane Srbije da urade 1 STVAR!

Kako je objasnila, pojedine zemlje su povećanje broja pozotovnih slučajeva prijavile nešto ranije, za šta su primer Velika Britanija, Francuska i Italija

Objavljeno: 07.07.2022. 11:56h

Doc. dr Verica Jovanović, direktorka Insitituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanpvić Batut", kaže da poslednji zvanični podaci govore da je došlo do povećanja kovid slučajeva, što nije prisutno samo kod nas u Srbiji, već u celoj Evropi, ali i regionu, i to za nekih 20 procenata.

Kako je objasnila, pojedine zemlje su povećanje broja pozotovnih slučajeva prijavile nešto ranije, za šta su primer Velika Britanija, Francuska i Italija.

- Jako je važno da osobe sa simptomima imaju obazrivost i svest, i da odu na testiranje. Svaka pozitvna osoba treba da ostane kući i potrebna je izolacija od sedam dana. Kako zbog kontrole širenja, ali i kako bi se lanac prenosa zaustavio - priča Jovanović.

Doktorka je apelovala da svako ko oseti temperaturu, bol u grlu kao i stomačne probleme, treba što pre da se javi kod doktora.

Glavobolja, slabost, umor, blaga temperatura, slabost i slično, sve su to simptomi koronavirusa - dodala je doktorka.

foto: Profimedia

Govoreći o jačini virusa, kao i navodima da je posle više od dve godine oslabio, dr Jovanović ističe da je nezehvalno reći da je virus "oslabio". Literatura koja je dostupna, govori da je promenljiv, a kako kaže, radi se o RNK virusima koji su specifični po promenama.

Kao što smo videli, spajk protein je nosilac mutacija. U ovom trenutku dominiraju BA4 i BA5 mutacije koje su dominantne svuda u svetu. Pre svega u Britaniji, Portugalu, Francuskoj i zemljama gde je došlo do skoka porasta broja pozitivnih. Oni se brzo šire i prenose, međutim, klinička manifestacija u pojedinačnim slučajevima nije teška. Sa tim manifestacijama prolazi bez komplikacija, ali kada imamo veliki broj slučajeva, postoji bojazan da će mutirati i postavlja se pitanje kakve će biti posledice - navodi Jovanović.

Treba izbegavati veća okupljanja, ali ukoliko se odlučimo za tako nešto, preporučeno je nositi masku. Na otvorenom takođe, moramo biti na fizičkoj distanci, savetuje doktorka.

- Virus će definitivno ostati, i zato je pozornost neophodna - dr Jovanović.

VIRUS ZAPADNOG NILA

Govoreći o infekciji Zapadnog Nila, doktorka ističe da je od juna meseca pojačan intenzitet zaraze.

- Kada je u pitanju slučaj iz Požarevca, koji se registrovao u bolničkim uslovima, tu je postojala sumnja od strane lekara, i bila je pretpostavka da se radi o potvrđenom slučaju. Važno je da svaki slučaj bude registrovan zbog lečenja same osobe, bitno je da potvrda treba da se uradi od strane 2 vrste stručnjaka, a to su laboratorija i lekari - dodala je ona.

foto: Profimedia, Ilustracija/Espreso.co.rs

(Espreso)