KOMARCI U 3 GRADA U SRBIJI IMAJU VIRUS ZAPADNOG NILA: Zavod za biocide potvrdio, EVO ŠTA ŠIRI VIRUS!
Komarci, Foto: Profimedia, Ilustracija/Espreso.co.rs

OPREZ

KOMARCI U 3 GRADA U SRBIJI IMAJU VIRUS ZAPADNOG NILA: Zavod za biocide potvrdio, EVO ŠTA ŠIRI VIRUS!

Podsećaju da Zavod za biocide i medicinsku ekologiju, inače, od 2013. godine prati zastupljenost virusa Zapadnog Nila u komarcima na teritoriji Srbije kroz projekat za Ministarstvo zdravlja

Objavljeno:

Zavod za biocide i medicinsku ekologiju potvrdio je da u Beogradu, Pančevu i Požarevcu ima komaraca zaraženih virusom Zapadnog Nila. Oni navode i da u Beogradu, prema rezultatima analiza uzorkovanih komaraca, oni Zapadni Nil imaju u 4 opštine i to na Paliluli, Novom Beogradu, na Savskom Vencu i na Čukarici.

- Prema rezultatima analiza uzorkovanih komaraca virus Zapadnog Nila je do sada otkriven na teritoriji nekoliko gradova - Beograda (opštine Palilula, Novi Beograd, Savski Venac i Čukarica), Pančeva, Požarevca - navode u Zavodu za biocide i medicinsku ekologiju za Telegraf.rs.

Na teritoriji Srbije, prema analizama koje je do sada uradio Zavod za biocide i medicinsku ekologiju, za sada je ovaj virus otkriven samo kod ženki domaćeg komarca kuleks pipens - Culex pipiens.

- Prema literaturi, preko 60 vrsta komaraca može biti zaraženo virusom Zapadnog Nila, ali je običan komarac najbolji prenosilac virusa sa ptica na ljude, pošto krvni obrok uzima na oba domaćina - objašnjavaju u Zavodu.

- Prema literaturi, prenos virusa je moguć u temperaturnom opsegu od 14 do 34.3 stepena, sa optimalnom temperaturom 24 stepena. Zbog prirode virusa i njegovog umnožavanja u rezervoarima (pticama) i vektorima (komarcima), visoke, letnje temperature ubrzavaju ovaj proces.

1 / 4 Foto: Profimedia

Podsećaju da Zavod za biocide i medicinsku ekologiju, inače, od 2013. godine prati zastupljenost virusa Zapadnog Nila u komarcima na teritoriji Srbije kroz projekat za Ministarstvo zdravlja.

- Osim virusa Zapadnog Nila, u komarcima pratimo i druge virusne zarazne bolesti (denga, čikungunja, Žuta groznica) kao i potencijalno prisustvo parazita plazmodijuma koji izaziva malariju.

Kako je rečeno u Zavodu za javno zdravlje u Pančevu, prema podacima koji su nam prosleđeni iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju od 21. juna 2022. godine utvrđeno je prisustvo genoma virusa Groznice Zapadnog Nila na četiri lokacije na teritoriji grada Pančeva.

- I to u Vojlovici, Ritu ispod mosta, Kudeljarskom nasipu i naselju Karaula ( kasarna) - rekla je za Telegraf.rs šef odseka za zarazne bolesti Zavoda za javno zdravlje u Pančevu, specijalista epidemiologije dr Olivera Stanišić.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.