Bitkoin, Foto: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

BITKOIN SE STROPOŠTAO PREKO NOĆI: Ko poseduje ove KRIPTOVALUTE, ne piše mu se dobro!

Uvod u pravi potop na tržištima bile su dve loše informacije iz Evrope i Amerike.

Objavljeno: 15.06.2022. 13:32h

Bitkoin je danas na kratko pao na azijskom trgovanju ispod 21.000 dolara, pošto se panična rasprodaja kriptovaluta nastavlja, ali se kasnije tokom trgovačke sesije blago oporavio i kreće se oko nivoa od 21.800 dolara

Najveća svetska kriptovaluta pala je za skoro 14 posto u poslednja 24 sata, dok je etereum oslabio više od 12 procenata u istom periodu, prema podacima Koinbejza, izveštava CNBC. "Sve trenutno puca, bilo da se radi o akcijama, o kripto imovini ili bilo čemu drugom. Ono što vidite na tržištu je strah, neizvesnost i sumnja", kaže Nirmal Ranga, šef za trgovanje i tehničke analize na kripto berzi ZebPej, prenosi Tanjug. Težak nokaut kripto imovine u ponedeljak usledio je kada su platforme za trgovanje poput Celzijusa i Bajnensa zaustavile povlačenja, a neke kompanije su čak zatvorile posao. Iz Celzijusa su saopštili da će povlačenja, zamene i transferi izmedju računa biti prekinuti zbog "ekstremnih tržišnih uslova" i da bi taj potez trebalo da "stabilizuje likvidnost i poslovanje".

FOTO: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH
FOTO: EPA-EFE/Rodrigo Sura
FOTO: Promo
FOTO: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Promo
FOTO: Profimedia
FOTO: Promo
FOTO: Promo
FOTO: Promo
FOTO: Promo
FOTO: Promo

Uvod u pravi potop na tržištima bile su dve loše informacije iz Evrope i Amerike. Nakon redovne sednice, Evropska centralna banka je objavila da će u julu ugasiti subvencije privredi eurozone i prvi put od 2011. godine podići ključne kamatne stope kako bi zauzdala inflaciju. Poskupljenja se u eurozoni, inače, kreću na rekordnim nivoima od oko osam odsto u proseku. Potrošačke cene u Americi su porasle za 8,6 odsto prošlog meseca u odnosu na 12 meseci ranije, brže od rasta u aprilu od 8,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine, saopštilo je Ministarstvo rada. Na mesečnom nivou, cene su skočile za 1 odsto od aprila do maja, i to je strmoglav rast sa povećanja od 0,3 odsto od marta do aprila. Za veći deo tog povećanja krive su mnogo veće cene gasa.

(Espreso)