ŠTA SE OVO DEŠAVA SA BITKOINOM? Tržište ove KRIPTOVALUTE na "STAKLENIM NOGAMA"
Ilustracija, Foto: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

PAD BITKOINA

ŠTA SE OVO DEŠAVA SA BITKOINOM? Tržište ove KRIPTOVALUTE na "STAKLENIM NOGAMA"

Bitkoin i druge kriptovalute imaju tendenciju da koreliraju sa akcijama i drugim rizičnim sredstvima. Kada ovi indeksi padaju, kripto takođe pada

Objavljeno:

Bitkoin je jutros na azijskom trgovanju pao na najniži nivo u poslednjih 18 meseci, pod uticajem zabrinjavajućih podataka o inflaciji u Sjedinjenim Državama, koji su izazvali averziju kod investitora prema ulaganjima u rizičnu imovinu.

Ali, tu se pad nije zaustavio.

Naime, novčić je nastavio da pada, dostigavši nivo ispod 24.000 dolara - najniži od decembra 2020. godine, pošto su investitori odbacili kriptovalute usred šire rasprodaje rizične imovine. U međuvremenu, kompanija za kriptovalute, "Celsius", pauzirala je povlačenje sredstava za svoje klijente.

Najveća svetska kriptovaluta bitkoin se danas, prema podacima CoinDeska, trgovala na oko 23.575 dolara u 7:45 ujutro na Vol Stritu. Tokom vikenda i u ponedeljak ujutro, zbrisano je više od 200 milijardi dolara sa celog tržišta kriptovaluta.

Tokom vikenda zbrisano 200 milijardi dolara sa kripto tržišta
Tokom vikenda zbrisano 200 milijardi dolara sa kripto tržištafoto: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Tržišna kapitalizacija kriptovaluta pala je na nivo ispod bilion dolara u ponedeljak, 13. juna, prvi put od februara 2021, prema podacima CoinMarketCap-a.

Svemu tome, odnosno tržištu medveda na berzi, svakako doprinose razni makro faktori, dok se inflacija nastavlja, a očekuje se da će Federalne rezerve ove sedmice povećati kamatne stope kako bi kontrolisale rastuće cene. Prošle nedelje, američki indeksi su se snažno rasprodali, a indeks Nasdaq je naglo pao.

Bitkoin i druge kriptovalute imaju tendenciju da koreliraju sa akcijama i drugim rizičnim sredstvima. Kada ovi indeksi padaju, kripto takođe pada.

(Espreso / Telegraf Biznis)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.