Foto: Aleksandra Čolić

KORAK PO KORAK!

EVO KAKO DA NAPRAVITE SLATKO OD LUBENICA: Sezona počinje, SAČUVAJTE za CELU GODINU (RECEPT)

Počinje njihova sezona a uz ovaj recept ćete ih obožavati cele godine!

Objavljeno: 31.05.2022. 21:54h

Sastojci:

  • 3 kg kore lubenica
  • 3 kg šećera
  • 1 l vode za špinovanje
  • 1 limun
  • 2-3 lista rozetle

Priprema:

Lubenicu lepo oprati pa je oljuštiti.

FOTO: Printscreen/youtube/KuhinjaValentinaMašković
FOTO: Printscreen/youtube/KuhinjaValentinaMašković
FOTO: Printscreen/youtube/KuhinjaValentinaMašković
FOTO: Printscreen/youtube/KuhinjaValentinaMašković
FOTO: Printscreen/youtube/KuhinjaValentinaMašković

U veliku šerpu sipati vodu i sačekati da provri. Kad provri, ubaciti kockice. Čim voda opet provri (par minuta), skloniti sa vatre i procediti (neka kockice ostanu u đerđivu). Šerpu vratiti na šporet i opet sipati vrelu vodu, sačekati da provri, pa opet ubaciti kockice. Postupak ponoviti ukupno 9 puta.

foto: Profimedia

Nakon što u 9 voda skuvate kockice lubenice i ostavite ih sa strane, u šerpu ulijte litar vode i postepeno dodajte šećer neprestano mešajući (na ovaj način će se šećer lepo rastopiti, bez grudvica). Kada provri, ostavite da se špinuje oko 30 minuta. Nakon toga dodajte kockice i neka se kuva oko sat vremena. Na pola kuvanja dodajte limun isečen na kolutiće i rozetlu. Kada se slatko potpuno ohladi, sipati u tegle.

(Espreso/Recepti.com)