Foto: Espreso

OBRATITE PAŽNJU

EVO KAKO DA VAM ŠEĆER ŠTO DUŽE POTRAJE!

Šećer nema rok trajanja, ali samo ako se pravilno čuva

Objavljeno: 26.05.2022. 13:03h > 13:06h

Šećer se neće nikada pokvariti jer ne podržava razvoj bakterija. Međutim, treba sprečiti da se zgrudva ili postane tvrd kao kamen, da bude podalje od vlage, toplote i insekata.

Šećer je najbolje držati na sobnoj temperaturi u hermetički zatvorenoj posudi. Bitno je da posuda ima poklopac koji je potpuno prekriva, a pre nego što sipate šećer u nju pobrinite se da unutrašnjost bude potpuno suva.

Posuda u kojoj držite šećer treba da bude daleko od svih izvora toplote ili vlage, prvenstveno šporeta i sudopere. Za svaki slučaj, možda ne bi bilo loše da mu dodate apsorber vlage – jedan od najboljih je običan beli pirinač, koji možete da stavite u platnenu kesicu (otprilike jednu kašičicu) i smestite na dno posude u koju ćete staviti šećer.

foto: Profimedia

Smeđi šećer posebno je sklon stvrdnjavanju, pa ćete verovatno morati da ga omekšavate pre merenja i upotrebe. U posudu sa šećerom možete da stavite komadić jabuke ili hleba jer će otpustiti vlagu i sprečiti stvrdnjavanje. Smeđi šećer možete da stavite i u staklenu posudu, pa u mikrotalasnu pećnicu s drugom staklenom posudom napunjenom vodom – vlaga bi trebalo da ga omekša za manje od minut (proverite u intervalima od 20 sekundi kako biste izbegli pregrevanje), piše Tportal.

Šećer u prahu dobro je čuvati na sobnoj temperaturi, sve dok se nalazi u hermetički zatvorenoj posudi. Iako mu je dodat kukuruzni skrob kao sredstvo protiv stvaranja grudvica, možda će biti potrebno da ga promešate ili prosejete da biste se rešili svih grudvica.

(Espreso)