ZAGLEDAJTE SE U SVOJ ORGAN! Ako vam je OVE boje, u VELIKOJ STE OPASNOSTI
Bolnica, Foto: Profimedia

naznake

ZAGLEDAJTE SE U SVOJ ORGAN! Ako vam je OVE boje, u VELIKOJ STE OPASNOSTI

Proveravanje izgleda vašeg jezika u ogledalu jedan je od najjednostavnijih i najbržih načina da uvidite svoje zdravstveno stanje.

Objavljeno:

Izgled jezika kao jednog od najosetljivijih organa, prema kineskoj tradicionalnoj medicini, najbrže ukazuje na fizičke promene u vašem telu.

Prema kineskoj narodnoj medicini jezik je, kao i lice, podeljen u pet elemenata. Vrh jezika označava se elementom vatre, deo iza njega predstavlja element metala, desna i leva strana označavaju drvo, a u centru prema korenu jezika je zemlja, dok je sam koren jezika voda.

Jezik zdrave osobe treba da bude ružičast, bez tragova zuba, s jasnim premazom koji ukazuje na dobru sekreciju pljuvačnih žlezda. Ako vaš jezik izgleda upravo ovako, vaše opšte zdravstveno stanje je na zadovoljavajućem nivou, a sledeće promene su znak da bi trebalo da se obratite lekaru:

Boja

U slučaju da boja vašeg jezika varira od svetlosive, jarko crvene do ljubičaste, to znači da vam je povećana temperatura u organizmu, što ukazuje na to da imate neku upalu, infekciju ili vam pojedini organi ubrzano rade. A ako vam je jezik, sa druge strane, izuzetno svetao (nijanse od ružičaste do bele), to ukazuje na anemiju, odnosno da ste izgubili neophodnu energiju i da vam funkcije organa baš nisu na zavidnom nivou.

Jezik, Plaženje, Usta, Usne
foto: Profimedia

Debljina i boja naslaga, ali i njihov kompletan nedostatak, takođe ukazuju na zdravstvene probleme. Ako vidite da je ovaj sloj gust, to je često znak neravnoteže u probavnom sistemu. Neuobičajena debljina naslaga obično ukazuje na smanjen imunitet i postojanje gljivične infekcije u ustima koja može dalje da se proširi, a njihova žuta boja signalizira da već imate neku infekciju ili upalu u telu.

Vrh jezika

Element vatre odgovara srcu i tankom crevu. To ne uključuje samo otkucaje srca, već i emocije i kondiciju. Ukoliko ste pod stresom i patkite od anksioznosti, to će se prikazati kao crvena boja, a u tom slučaju možete da imate i crvene tačke na vrhu jezika. Povišena temperatura jezika ujedno upućuje na hiperaktivnost srca zbog stresa i tenzije i da treba da se pripazite.

Bočne strane jezika

Nepravilan rad jetre može sa dijagnostikujeti ako na jeziku na bočnim stranama imate otiske zuba. U ovoj zoni možete da primetite i plavkasto-zelene nijanse koje takođe potvrđuju da s vašom jetrom nešto nije u redu, a tamne mrlje upozoravaju na ozbiljnije probleme.

Područje iza vrha jezika

U slučaju da je ovaj deo crvenkast, ili ima crvene tačke, to obično znači da ste zaradili neku respiratornu infekciju koja može skupo da vas košta ako je pravilno ne lečite iako nema izražene simptome. Bledilo odražava oslabljen imunitet, ali može da bude i znak da je gljivična infekcija iz usta prešla u pluća.

Centar jezika

Ovo područje ukazuje na funkcionisanje želuca, slezine i pankreasa. Osobe koje pate od refluksa mogu u ogledalu videti crvenilo sa žućkastim naslagama u centru jezika. Pođite obavezno kod doktora da proveri stanje vašeg celokupnog probavnog sistema, savetima i eventualnom terapijom ćete sprečiti da ozbiljnije obolite.

Koren jezika

Zadatak korena jezika je da odražava brojne telesne funkcije, a najviše ukazuje na rad bubrega i bešike, stanje vaših hormona i polnih žlezda. Ako na ovom delu jezika primetite deblji sloj žute boje koji se širi ka centru jezika, to znači da imate infekciju bešike, zbog čega bi obavezno trebalo da posetite lekara.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.