Rafael Nadal, Foto: Epa/ FABIO FRUSTACI

sve krenulo naopačke

I AKO BUDE SPREMAN, U VELIKOM JE PROBLEMU: Nadala rano ispadanje u Rimu može SKUPO da košta, a utiče i na Novaka!

- Ja nisam povređen, ja živim sa povredom - izjavio je Rafa nakon meča

Objavljeno: 13.05.2022. 17:33h > 17:35h

Rafael Nadal je sredinom drugog seta meča protiv Denisa Šapovalova mastersa u Rimu počeo da pravi grimase i gleda s nelagodnošću prema svom boksu. Onda je počeo da pravi neubičajene greške, ali je tek u trećem setu svima postalo očigledno da Španac imaproblem sa povredom. Opet.

A u pitanju je njegova stara boljka kako je ubrzo objasnio - levo stopalo. Ova hronična povreda mu je tokom karijere uzrokovala brojne druge, a sada je sportski rekao da je Šapovalov svakako zaslužio pobedu i napomenuo da ne zna da li će biti spreman za Rolan Garos:

- Šta može da se desi u narednih nekoliko dana, ne znam. Šta može da se desi za nedelju dana, sada stvarno ne znam. Vreme je da prihvatite situaciju i borite se. To je to. Ne znam da li da odmaram, ne znam da li da treniram. Ali još uvek imam cilj za narednih nedelju i par dana. Nastaviću da sanjam o tom cilju.

FOTO: Epa/ FABIO FRUSTACI
FOTO: Epa/ FABIO FRUSTACI
FOTO: Epa/ FABIO FRUSTACI
FOTO: Epa/ FABIO FRUSTACI
FOTO: Epa/ FABIO FRUSTACI

- Prva stvar koju treba da uradim je da ne osećam bol dok treniram, to je to. Istina je da ću tokom Otvorenog prvenstva Francuske, Rolan Garosa, imati svog lekara uz sebe. To ponekad pomaže jer možete da uradite određene stvari.

Ne očajava iako ga je problem zadesio u vrlo lošem trenutku.

- U pozitivnim danima i u negativnim danima treba da cenim sve dobre stvari koje su mi se desile. A dane poput današnjeg, samo prihvati i pokušaj da nastaviš, čak i ako ponekad nije lako.

U svakom lsučaju, rano isapdanje u Rimu znači da će Nadal pasti na peto mesto ATP liste što mu stvara veliki problem i ako bude spreman za nastup u Parizu. Naime, tako će birti peti nosilac pa će već u četvrtfinalu moći da naleti na prvog nosioca, Novaka Đokovića.

foto: Profimedia

Objasnio je kakav problem mu pravi hronična povreda stopala, o čemu smo naširoko pisali ranije.

- Ja nisam povređen, ja živim sa povredom, to nije ništa novo. To je nešto što je tu.

Rafael Nadal je prve probleme sa stopalom imao još daleke 2004. kada je tek ušao na ATP tur kao profesionalni igrač i PRE dominacije na Garosu. Povukao se sa turnira u Eštorilu zbog frakture čunaste kosti.

Istu povredu je doživeo nekoliko meseci kasnije, i to u finalu Mastersa u Madridu 2005. kada je u posle preokreta u pet setova dobio Ivana Ljubičića i osvojio svoju prvu titulu iz kategorije 1000, pred domaćom publikom. Ironično, veliki borac je tada izjavio:

- Slomio sam kost u stopalu, ali vredelo je!

Tada su počeli hronični problemi za koje, ispostaviće se, nije bilo leka. Rafi je konstatovana retka Miler-Vajsova bolest, deformitet kosti stopala koji je ujedno degenerativan što je značilo da će vremenom stanje biti samo gore.

Nadal i njegov tim su od tada implementirali kompleksan sistem kojim bi predupredili bolove. Koristio je specijalno pravljenu obuću i posebne uloške koji su mu omogućavali da drugačiji rasporedi sopstvenu težinu i što je manje moguće opterećuje problematičnu kost.

foto: EPA/Rodrigo Jimenez

Ipak, ove mere su donele druge posledice. Zbog njih su počela da ispaštaju kolena, koja su preuzela dodatni teret, a naročito bi stradala pri čestim prelasku na tvrdu podlogu. Nadal je, kako mečevima, tako i treninzima pristupao maksimalno, što nije pomagalo.

Zbog ovoga, on je zapravo više puta bio na ivici penzionisanja, tj. "uobičajeni" teniski profesionalci bi ozbiljno razmatrali ovu opciju. Nadal bi umesto toga, samo donekle zalečio i odmorio povređeno koleno ili stopalo, ali kada je ovo drugo u pitanju, svaki put je bilo sve manje načina da ublaži bol.

Poslednji put tokom turnira, on se javio baš na Frenč openu mada Španac nije želeo da priča mnogo o povredi nakon poraza od Novaka Đokovića u polufinalu. Onda je morao da propusti Vimbldon, pa Olimpijske igre, ali se nadao da će konačno biti spreman za završni deo sezone, na betonu.

foto: Epa/ RAY ACEVEDO

U Torontu je shvatio da se prevario, a nedugo zatim, 20. avgusta potvrdio da će preskočiti i Ju Es open i ostatak sezone. Na ozbiljnost najnovije situacije možda najbolje ukazuju njegove reči razočaranim navijačima:

- Obećavam vam da ću da radim žestoko kako bih mogao da nastavim da uživam u ovom sportu još neko vreme.

Iznenadio je i sebe potom senzacionalnim trijumfom na Australijan openu i najboljim početkom sezone jer je u 2022. imao 22 vezana trijumfa do nove povrede - rebra, koja je i te kako doprinela porazu u finalu Indijan Velsa od Tejlora Frica.

(Espreso/N.Đ.)