Mapa, Foto: Printscreen/Statista.com

REPRODUKTIVNA PRAVA

PRAVNI STATUS ABORTUSA ŠIROM SVETA: Objavljena DETALJNA mapa, evo gde je LEGALIZOVAN, a gde ZABRANJEN! (FOTO)

Ova mapa sveta koristi podatke Centra za reproduktivna prava da prikaže stanje globalnih zakona o abortusu početkom 2021

Objavljeno: 04.05.2022. 11:22h > 11:39h

Prema procurelom nacrtu mišljenja koji je objavio Politico, američki vrhovni sud je privremeno izglasao da poništi Roe protiv Vejda - značajnu presudu iz 1973. kojom je legalizovan abortus širom zemlje u Sjedinjenim Državama. Reproduktivna prava su nedavno stavljena pod veliki pritisak u nekim delovima zemlje, a analiza Instituta Gutmaher predviđa da će oko polovina američkih država iskoristiti poništenje Roe protiv Vejda tako što će potpuno zabraniti abortuse.

Međutim, napreduje se i drugde u svetu. U februaru ove godine, Kolumbija je dekriminalizovala abortus tokom prve 24 nedelje trudnoće. Ovo je bio najnoviji korak napred za reproduktivna prava u Latinskoj Americi nakon odluke Vrhovnog suda o dekriminalizaciji u Meksiku u septembru 2021. - imajte na umu da to još nije stupilo na snagu. U januaru 2021. Argentina je postala najveća latinoamerička zemlja koja je legalizovala abortus.

Test za trudnoću foto: Printscreen

Azija je takođe videla poteze u korist reproduktivnih prava. Od početka 2021. godine, Južna Koreja je dekriminalizovala abortus do 14. nedelje trudnoće. Na Tajlandu je parlament u januaru 2021. izglasao da se abortus legalizuje u roku od 12 nedelja, iako su još uvek na snazi kazne za one koji prekinu trudnoću kasnije.

You will find more infographics at Statista

Ova mapa sveta koristi podatke Centra za reproduktivna prava da prikaže stanje globalnih zakona o abortusu početkom 2021.

(Espreso/Statista.com)