Ivica Osim dok je bio trener Jugoslavije, Foto: Printscreen/youtube/Жељко

legenda

ŠVABO JE SUZNIH OČIJU SAOPŠTIO BOLNU ODLUKU: Ostavka na mestu selektora Jugoslavije NAJTEŽE mu je pala! (VIDEO)

Bio je trener Željezničara u polufinalnom meču utakmice Kupa UEFA protiv Videotona

Objavljeno: 02.05.2022. 22:33h > 22:35h

Ceo fudbaski svet žali za Ivicom Osimom koji je preminuo u 81. godini života.

Fudbalom je počeo da se bavi u Željezničaru iz Sarajeva. Po izlasku iz juniora, počeo je da igra za prvi tim u sezoni 1959/1960, a za klub s Grbavice je nastupao ukupno 11 godina i za to vreme je sakupio 250 zvaničnih nastupa i postigao 75 golova.

Osim je nastupao i za reprezentaciju bivše Jugoslavije. Sakupio je 16 nastupa, pri tome postigavši osam golova. Bio je jedan od glavnih igrača u osvajanju drugog mesta na Evropskom prvenstvu 1968. godine.

Igračku karijeru je okončao 1978. godine, nakon čega je vrlo uspešno počeo da se bavi trenerskim poslom. S uspehom je vodio Željezničar od 1978. do 1986. Bio je još selektor reprezentacije Jugoslavije, trener Partizana, Panathinaikosa, Šturma, JEF Uniteda, da bi posljednji trenerski angažman imao kao selektor Japana.

foto: EPA/YAHYA ARHAB

Bio je trener Željezničara u polufinalnom meču utakmice Kupa UEFA protiv Videotona. Nakon poraza u Mađarskoj rezultatom 3:1 Plavi su imali priliku da na Grbavici izbore finale. Željezničar je pred 25.000 navijača vodio 2:0 do 87. minute i gotovo bio u finalu s Real Madridom, ali je u tom minutu primio gol i okončao snove Plavih.

Veoma težak trenutak za njega se desio 23. maja 1992. godine, kada je dao ostavku na mesto selektora Jugoslavije, zemlje u kojoj je besno rat.

- Ostavka je, ovako, najdirektnija stvar kad čovek kaže: odlazim i gotovo je. Opet vam kažem, a to sam već ponovio, da ne verujem da mogu da idem, niti ću ići, ni u Firencu ni u Švedsku. Sve što mogu da napravim, ovako ljudski, i ako me neko bude pitao, tu nema problema nikakvih, to je moj privatni gest, a vi ga možete protumačiti kako hočete. To je neka moja lična odluka, a ja neću da govorim radi čega i da objašnjavam, jer vi to vrlo dobro znate. Ali ako ništa drugo, i ono jedino što mogu da učinim za taj grad, pa da se i vi setite da sam se rodio u Sarajevu, a znate šta se dešava - reako je tada Osim sa suzama u očima.

Ovako je godinama kasnije govorio o toj izjavi.

- Na ostavku gledam isto, bio je to spontan gest s moje strane, koji mi je tada izgledao ispravan, ali bih ga ponovio i danas. Ne daj Bože samo da se ponovi slično, valjda smo sada pametniji - izjavio je Osim u pomenutom intervjuu.

(Espreso)