Suncokret, Foto: Profimedia

NIŠTA BOLJE OD TOGA

MOĆAN ANTIOKSIDANS KOJI ČINI ČUDA U VAŠEM ORGANIZMU: Ove 4 namirnice zamenjuju NJEGOVO PRISUSTVO

Hrana bogata vitaminom E čini sastavni deo jelovnika većinskog dela ljudske populacije, a ovo su top četiri namirnice koje obiluju ovim vitaminom

Objavljeno: 22.03.2022. 18:13h

Većini ljudi je vitamin C prva asocijacija kada se spomene imunitet i retko ko se seti još jednog bitnog vitamina koji je isto tako dobar za naše zdravlje.

FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia

U pitanju je tokoferol poznatiji kao vitamin E.

Ovaj vitamin je poznat po svom antioksidativnom dejstu koji oslođa organizam od štetnih uticaja slobodnih radikala iz spoljašnje sredine.

On takođe ima izvanredan uticaj na imuni sistem, ćelijske funkcije i zdravlje kože. Uz to, stručnjaci veruju da su vitamin E i plodnost u direktnoj sprezi, budući da vitamin E ima važnu ulogu u procesu sazrevanja spermatozoida.

Pošto naš organizam ne proizvodi vitamin E, jedini način da ga unesemo jesu hrana i suplementi.

Hrana bogata vitaminom E čini sastavni deo jelovnika većinskog dela ljudske populacije, a ovo su top četiri namirnice koje obiluju ovim vitaminom:

foto: Profimedia

1. Avokado

Avokado sadrži brojne nutrijente, među kojima je čak 20 različitih vitamina i minerala. Sadrži i malu količinu magnezijuma, mangana, bakra, gvožđa, cinka, fosfora i vitamina E, A, B1, B2 i B3.

FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia

2. Masline

Masline imaju dve glavne komponente koje pomažu u smanjenju bora i poboljšavaju zdravlje kože: vitamin E i oleinsku kiselinu. Vitamin E je antioksidans rastvorljiv u mastima i štiti kožu od oštećenja od slobodnih radikala.

foto: Profimedia

3. Semenke suncoketa

Semenke suncokreta sadrže snažne antioksidanse kao što su vitamin E i selen. Vitamin E u semenkama pomaže da se održi dobra cirkulacija krvi, a doprinosi i proizvodnji crvenih krvnih zrnaca.

4. Blitva

Blitva je niskokalorično povrće sa visokim sadržajem magnezijuma, gvožđa, kalijuma i vitamina E, A, C i K, a ovo tamnozeleno lišće inače spada red vrlo hranjivih sastojaka u ljudskoj ishrani koje ima mnogostruke dobrobiti za naše zdravlje.

(Espreso / Telegraf)