Ilustracija, Foto: Profimedia

ČERNOBILJ

OSLOBOĐENI NAKON MESEC DANA! Ruske trupe držale TAOCE u ČERNOBILJU u nehumanim USLOVIMA

Tokom njihove agonije koja je trajala skoro mesec dana, elektrana je izgubila vezu sa električnom mrežom nakon što su borbe u regionu oštetile električni kabl

Objavljeno: 20.03.2022. 20:26h

Nakon što su ih ruske trupe više od tri nedelje držale kao taoce, 64 radnika u nuklearnoj elektrani Černobilj u Ukrajini konačno su oslobođeni. Zamenilo ih je 46 zaposlenih koji su se dobrovoljno javili da putuju u fabriku.

Oko 200 smenskih radnika i pripadnika ukrajinske Nacionalne garde bilo je zaglavljeno u elektrani od 24. februara - prvog dana rata - kada su je ruske trupe zauzele. S obzirom da ruska strana nije mogla da garantuje njihovu bezbednost ako pokušaju da napuste fabriku, radnici su bili zarobljeni sa nedostatkom hrane i lekova. Bili su primorani da spavaju na svemu što su mogli da nađu - na podu, stolovima i nekoliko malih poljskih kreveta, prenosi "Gardijan".

Tokom njihove agonije koja je trajala skoro mesec dana, elektrana je izgubila vezu sa električnom mrežom nakon što su borbe u regionu oštetile električni kabl. Postojala je bojazan da bi gubitak struje mogao da dovede do kvara sistema za hlađenje istrošenog nuklearnog goriva koje se nalazi na lokaciji, iako su stručnjaci rekli da je veća katastrofa malo verovatna.

FOTO: Profimedia, Printscreen
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia

Podsećanja radi, Černobilj je bio mesto najgore nuklearne katastrofe na svetu 1986. godine, kada je jedan od njegova četiri reaktora eksplodirao ispuštajući radioaktivni materijal u okolinu. Postrojenje je nastavilo da funkcioniše do 2000. godine, kada je konačno stavljeno van pogona.

Bonus video:

(Espreso)