AKO SE PAS TRZA DOK SPAVA TO ZNAČI SAMO JEDNO: Stručnjaci objasnili šta mu se u tom trenutku DEŠAVA
Pas, Foto: Printscreen TikTok/ladbiblenz

pažnja

AKO SE PAS TRZA DOK SPAVA TO ZNAČI SAMO JEDNO: Stručnjaci objasnili šta mu se u tom trenutku DEŠAVA

Vi ste svom ljubimcu najbitnija osoba na svetu

Objavljeno:

Iako nije moguće sa sigurnošću tvrditi šta tačno kučići sanjaju, postoje naučni dokazi koji ukazuju na to da psi ipak imaju snove o svakodnevnim situacijama koje su im važne. A ko im može biti važniji od njegovog vlasnika?!

Istraživanje Harvardskog univerziteta

Prema nedavno sprovedenom istraživanju psihologa s Harvarda, izgleda da kuce najčešće sanjaju baš svoje vlasnike.

Ta studija otkrila je da četvronožni ljubimci sanjaju slično ljudima, a njihovi snovi često predstavljaju njihova svakodnevna iskustva - sanjaju uglavnom o uobičajenim dnevnim aktivnostima - jurenje zamišljenih ptica, trčanje za vevericama, mačkama, drugim psima i različite interakcije s vlasnicima i drugim ljudima.

Potvrđeno da imaju REM fazu

Nervni sistem pasa, uključujući mozak, ima sličnu strukturu kao i nervni sistem drugih sisara, uključujući ljude. Ranija istraživanja pokazala su da psi prolaze kroz različite faze spavanja, uključujući fazu REM (brze pokrete očima), koja je povezana sa snovima. Tokom ove faze, može se primetiti aktivnost poput treptanja očiju, trzanja mišića i zvučnih signala.

Tačan sadržaj ipak misterija

Budući da su psi društvene životinje i često su emocionalno vezani za svoje vlasnike, nije neobično pretpostaviti da se u svojim snovima mogu da se sećaju situacije povezane s vlasnicima ili pak da je ponovo proživljavaju. Ipak, tačno tumačenje pasa sanjara je izazovno, jer ne možemo direktno da komuniciramo s njima o sadržaju njihovih snova.

Ukratko, dokazi harvarskih stručnjaka ukazuju na to da psi sanjaju i da bi tema mogli da budu ljudi, ali precizno tumačenje njihovih snova ostaje misterija, budući da psi ne mogu verbalno izražavati svoje snove.

Majke i snajke

48:00

MAJKE-I-SNAJKE-SE05-EP06

(Espreso/24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.