"OVA STVAR U NJOJ JE GORA OD CIJANIDA": Lekar otkrio kada JEDENJE JABUKE MOŽE DOVESTI DO SMRTI (VIDEO)
Foto: Profimedia

jeste li znali?

"OVA STVAR U NJOJ JE GORA OD CIJANIDA": Lekar otkrio kada JEDENJE JABUKE MOŽE DOVESTI DO SMRTI (VIDEO)

Seme jabuke može biti otrovno!

Objavljeno:

U jesen najčešće pravimo kolače, pite od jabuka, jedemo ih u svežem stanju, a šta se dešava ako slučajno pojedete i semenku? Važi za zdravu grickalicu, u nekom momentu to može postati veoma nezdravo.

Na TikTok profilu jedan medicinski lekar objavio je video koji objašnjava ovo što smo vam naveli.

Jabuka
foto: Printscreen

Poznato je da koštice jabuke sadrže sastojak koji se zove amigdalin. Osim jabuka, sadrže i bademi, koštice beskve, trešnje i kajsije. Razlika je u tome, što je ovaj sastojak netaknut potpuno bezopasan, međutim ako je semenka zgnječena, ošećenja ili prožvakana i tako dospe u probavni trakt, amigaldin se raspada u hidrogen cijanid koji je veoma otrovan, piše "Mondo".

I sam doktor je rekao da jedno seme ne može da vam našteti, ali u ukoliko preterate sa unošenjem istog i to isključivo u enormnim količinama, može da dovede čak i do smrtnog ishoda. Manje količine cijanida mogu da uzrokuju glavobolje, mučnine, povraćanje, slabost i zbunjenost. A u najvećem riziku od trovanja cijanidom su deca, upravo zbog manje telesne težine koje imaju. Imajte u vidu da jedna jabuka sadrži najviše do 20 semenki, te je uvek bolje da ih pre jela ili pripreme nekog obroka otklonite!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.