NAKON RIBE ROBOTA NOVI KIBORG! Kažu da je sposobniji od ČOVEKA
More, Foto: Profimedia

neverovatno

NAKON RIBE ROBOTA NOVI KIBORG! Kažu da je sposobniji od ČOVEKA

Sa priključenim G-čvorom, ribe su mogle potpuno samostalno da plivaju skoro pet meseci

Objavljeno:

Već smo videli kako su naučnici uspeli da naprave ribe robote. Sada je grupa inženjera sa Harvarda otišla korak dalje: stvorili su morskog kiborga, kibernetički organizam sastavljen od veštačkih i prirodnih delova – u ovom slučaju od vezivnih ćelija srčanog mišića čoveka!

Kiborg ima fizičke i/ili psihičke sposobnosti daleko razvijenije od ljudskih!

Kiborg je napravljen po uzoru na ribu zebricu; može da se pomera sa strane na stranu dok pliva, a njegovrad, tvrdi glavni majstor, mogao bi kardiovaskularne bolesnike da povede u bolju budućnost. Evo kako...

Kevin Kit Parker, profesor bioinženjera i primenjene fizike na Harvardu, kaže da je ideju da napravi neobičnog kiborga dobio tokom obilaska jednog velikog akvarijuma sa svojom ćerkom. Njih dvoje su gledali grupu meduza kako pliva i Parker je odmah uočio sličnost između mišićne pumpe koju meduze koriste za kretanje i mišića koji rade na srcu. To je bilo dovoljno da on i njegov tim na Harvardu započnu rad na meduzi koju su napravili od ćelija iz srca pacova.

Nakon što su uspešno obavili ovaj posao, prešli su na nov projekat. Ovog puta tim je napravio morsku kravu koristeći srčane ćelije pacova. Sa dva uspeha iza sebe, tim je odlučio da pređe na sledeći korak: pravljenje kiborga od ćelija ljudskog srca!

Uzeli su matične ćelije i ostavili ih da sazrevaju u specijalnim posudama. Zatim su im omogućili da se kreću kroz tečnost. To su postigli stvaranjem specijalnog automatizovanog pejsmejkera kojeg su nazvali G-čvor. Malo su ga, kako kažu, „golicali da bi se razmrdao“, a to se pretvorilo u talase koji pokreću srčani mišić u kiborg ribi.

Sa priključenim G-čvorom, ribe su mogle potpuno samostalno da plivaju skoro pet meseci!

Naravno, najintrigantnija stvar u vezi sa ovim otkrićem nije sama riba kiborg. Ideja vodilja naučnika je da pronađu dobar način za izgradnju novih mišićnih pumpi za ljude kad im se njihova pokvari. Zato su i prešli na ljudske ćelije – nama neobično otkriće moglo bi da obezbedi mogućnost izlečenja onim pacijenatima koji trenutno nemaju druge opcije kad je srčani mišić u pitanju.

Ostaje još samo da se vidi da li će kardiolozi ikada poželeti da ubace ovako nešto u živog čoveka!

(Espreso/Bgr.com/B.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.