Otvorena prvi put NAKON 500 GODINA: Grobnica Isusa Hrista VODI KA NOVOM OTKRIĆU! (FOTO) (VIDEO)
Foto: Reuters / Amir Cohen

najnovije otkriće

Otvorena prvi put NAKON 500 GODINA: Grobnica Isusa Hrista VODI KA NOVOM OTKRIĆU! (FOTO) (VIDEO)

Tokom vekova, Crkva Svetog Groba u Jerusalimu uništavana je i obnovljena toliko puta da eksperti više nisu bili sigurni da li se grobnica nalazi na istom mestu i šta bi mogla da sadrži
Objavljeno: 12:18h

- Najneverovatniji trenutak za mene je bio kada smo pomerili prvi sloj prašine i pronašli drugo parče mermera - rekao je arheolog Fredrik Hibert iz National Geographic-a.

foto: Reuters / Ammar Awad

- U pitanju je bila siva, ne bež boje poput one spoljašnje, sa prelepim ugraviranim krstom tačno na sredini. Nismo imali predstavu da se ona nalazi ovde - dodaje Hibert.

foto: Reuters / Ammar Awad

- Svetilište su tokom vekova uništili požar, zemljotresi i invazije, pa zaista nismo bili sigurni da su ga uvek gradili na istom mestu. Međutim, ovo je realan dokaz da je mesto koje danas obožavaju hodočasnici zaista ista grobnica koju je rimski car Konstantinpronašao u IV veku i kojoj su se klanjali krstaši. Neverovatno je - kaže Hibert.

- Svi smo bili veoma radoznali. Kad smo ušli i zavirili u grobnicu, ugledali smo puno šuta. Dakle, nije bila prazna, iako nije bilo artefakata i kostiju - dodao je on.

foto: Reuters / Amir Cohen

Stručnjaci su, pomoću georadara i termo-grafičkih skenera, prikupili informacije o unutrašnjosti grobnice pre nego što su je otvorili, a za njihovo analiziranje će biti potrebni meseci.

(Espreso.co.rs / National Geographic)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.