NARKO KLANOVI VRBUJU DECU PREKO IGRICA! Opasan trend se širi po onlajn svetu, karteli razvili novu ŠEMU
Igrica, Foto: Printscreen/Youtube/Call of Duty

JEZIVO

NARKO KLANOVI VRBUJU DECU PREKO IGRICA! Opasan trend se širi po onlajn svetu, karteli razvili novu ŠEMU

Časopis Forbs objavio je reportažu u kojoj otkriva kako su narko bande počele da traže “mule” pre svega preko popularnog “GTA V”

Objavljeno:

Karteli u Meksiku počeli su da vrbuju decu preko video-igara kako bi za njih prebacivali drogu preko granice. Nakon nekoliko hapšenja, vlasti su zabrinute da se ovaj trend proširio po onlajn svetu.

Časopis Forbs objavio je reportažu u kojoj otkriva kako su narko bande počele da traže “mule” pre svega preko popularnog “GTA V”. U prošlosti, pogotovo u vreme najpoznatijeg narko-bosa, Kolumbijca Pabla Eskobara, korišćenje tehnologije bilo je opasno, skoro sve se prenosilo usmeno, ali su se sa godinama stvari promenile.

Nedavno je na američko-meksičkoj granici zaustavljen automobil u kojem je pronađeno 60 kilograma metamfetamina. Žena koja je vozila je u razgovoru sa policijom priznala kako je upoznala muškarca, poznatog samo kao Džordž, na onlajn serveru za GTA. Ubrzo su se sprijateljili i počeli da se dopisuju, kada joj je muškarac ponudio 2.000 dolara da preveze “razne elektronske uređaje” preko granice između SAD-a i Meksika.

Priznaje kako je u početku bila skeptična, ali je odlučila da pristane na ponudu jer je verovala svom novom prijatelju, a trebao joj je i novac.

– Na sudu se branila kako nije znala šta prenosi preko granice. Tvrdila je da je žrtva prevare – stoji između ostalog u policijskom saopštenju.

Rikardo Mehia, savetnik meksičke vlade za bezbednost, otkrio je kako su prošle godine pronašli vezu između kartela i igrica na telefonu. Kriminalci su preko njih vrbovali decu, starosti od 11 do 14 godina i nudili im 200 dolara nedeljno da rade za kartel. Bande danas vrbuju onlajn više nego ikad. Pogotovo su se infiltrirali na video-igre kao što su “Call of Duty”, “GTA”, “Gears of war”, “Fortnite”… – tvrdi Mehia.

Vlasti u SAD veruju da je kartelima na ovaj način najlakše da pronađu potencijalne mule. Prilaze igračima na serverima koji sadrže najnasilnije komentare, pogotovo ako su mlađi, pa im nude jednostavnu i brzu zaradu. Lokalne vlasti upozorile su roditelje da s vremena na vreme provere šta im deca rade dok su onlajn.

(Espreso/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.