DEVOJČICA (11) SE BORI SA SINDROMOM DUGOG KOVIDA! Nakon godinu dana se i dalje hrani preko CEVČICE (FOTO)
Tili Adams, Foto: Printscreen/Instagram/tilliesjourney

korona

DEVOJČICA (11) SE BORI SA SINDROMOM DUGOG KOVIDA! Nakon godinu dana se i dalje hrani preko CEVČICE (FOTO)

Za Tili su svakodnevne aktivnosti veliko opterećenje, a teško podnosi i penjanje uz stepenice, a nekoliko puta je poslednjih meseci gubila svest

Objavljeno:

Tili Adams (11) iz Londona, jedna je od 117.000 dece mlađe od 16 godina, koji se bore sa sindromom dugog kovida u Velikoj Britaniji.

U poslednjih godinu dana ona je provela nekoliko nedelja u bolnici i sve vreme odsustvuje iz škole jer je previše slaba i bolesna da bi prisustvovakla nastavi.

Ona je u poslednjih godinu dana rapidno izgubila na težini, a ima poteškoća i sa konzumiranjem hrane. Svi njeni problemi počeli su prošlog januara kada se zarazila korona virusom.

Nakon što se mesecima borila sa teškim simptomima korona virusa, lekari su joj saopštili da boluje od sindroma dugog kovida.

Tili od leta koristi posebnu cevčicu preko koje u organizam unosi neophodne minerale.

Sindrom dugog kovida pogađa jedno u 200 dace mlađe od 11 godina, dok se veruje da 1.87 odsto dece uzrasta između 12 i 18 godina pati od ove bolesti.

Za Tili su svakodnevne aktivnosti veliko opterećenje, a teško podnosi i penjanje uz stepenice, a nekoliko puta je poslednjih meseci gubila svest.

- Nekada sam jako ljuta, želim da idem u školu, ali mi je nekada zaista teško. Nekim danima se osećam jako loše i umorno - rekla je Tili.

Tili Adams
foto: Printscreen/Instagram/tilliesjourney

U početku je imala blage simptome

Kada je Tili prvi put dijagnostifikovan korona virus imala je povišenu temperaturu, gubitak čula mirisa i ukusa i bol u telu.

Njena mama Keli rekla je da je Tili počela da se oseća bolje, ali je nedeljama kasnije imala jake glavobolje, bolove u stomaku i problem u ishrani.

Devojčica koja je bila puna energije i koja je uživala da se igra napolju sa drugarima, postala je umorna i plašljiva.

- U početku sam ostajala u krevetu jer me je bilo strah da se pomeram - rekla je ona.

Tili je provela dve nedelje u bolnici, a lekari su očajnički pokušavali da otkriju šta se dešava sa njom.

- Što je više gubila na težini, to se osećala slabije. Koža joj je postala siva, teško je otvarala usne. Prošlo je nekoliko meseci pre nego što je dobila malo energije. Nije mogla da se popenje uz stepenice, a ovako se oseća i danas, nekoliko meseci kasnije, nije više ona devojčica kakva je bila - rekla je njena majka.

U početku nije mogla sama da se oblači, a danas, godinu dana kasnije i dalje ne može sama da se kupa, hrani i pere kosu. Ona sada pomaže naučnicima koji se bave sindromom dugog kovida kod dece da istraže ovu bolest.

Iako su joj na početku rekli da će cevčicu morati da nosi samo dve nedelje, ona se i devet meseci kasnije hrani pomoću ovog pomagala.

1 / 6 Foto: Printscreen/Instagram/tilliesjourney

- Iako je izgubila dosta jer nije prisustvovala časovima, ona pokušava sebe da natera da se što pre oporavi kako bi krenula u školu. Rečeno joj je da neće moći da se vrati u školu sve do osmog razreda - kaže njena majka.

Ona je u međuvremenu pokrenula Instagram profil u kom sa svojim pratiocima deli sve u vezi svoje borbe sa ovim sindromom gde je prati nekoliko hiljada ljudi.

Bonus video:

13:56

NE DAO BOG NIKOME: Oglasio se doktor koji je pokušao da spase život devojčice iz Obrenovca koja je IZGORELA U KREVECU

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.