ZAŠTO JE MLEKO BELO? Odgovor na ovo čudno pitanje nije tako JEDNOSTAVNO, evo kada može biti PLAVIČASTO!
Mleko, Foto: Profimedia

DA LI STE ZNALI?

ZAŠTO JE MLEKO BELO? Odgovor na ovo čudno pitanje nije tako JEDNOSTAVNO, evo kada može biti PLAVIČASTO!

Interesantna nauka iza nečega što uzimamo zdravo za gotovo

Objavljeno: 13:22h

Da li ste nekada pogledali u čašu mleka i zapitali se zašto je baš bele boje, a ne recimo zelene?

Odgovor na ovo čudno pitanje nije tako jednostavan, a kraća verzija je da je to zato što reflektuje sve talasne dužine vidljive svetlosti, kao i druge bele stvari. Ovakvo rasipanje svetlosti takođe objašnjava zašto je sneg beo. Suprotnost je crna boja koja nastaje kada površina apsorbuje sve talasne dužine svetlosti.

Međutim da bi otkrili zašto je to baš tako u mleko moramo detaljnije da proučimo njegov hemijski sastav.

Od čega se sastoji kravlje mleko?

Kravlje mleko je sastavljeno od oko 87 odsto vode i 13 odsto čvrste materije, a za belinu su ključni molekuli proteina zvanog kazein, kompleksi kalcijuma, kao i masti (lipidi) jer ne apsorbuju vidljive talasne dužine svetlosti. Pored njih, čvrstu materiju čine i neka obojena jedinjenja, ali ona obično nisu prisutna u dovoljnoj koncentraciji da bi ga “ofarbala”.

Mleko je takođe koloid, tj. supstanca koja je na prelazu između homogene i heterogene mešavine, što znači da su njegovi elementi pomešani, ali ne potpuno sjedinjeni.

Kada se poveća koncetracija jedinjenja koja ne reflektuju sve talasne dužine svetlosti menja se i boja. To je ili posledica unosa vitamina riboflavina, koji je zelenkasto žute boje, ili specifične ishrane krave. Naime hrana bogata karotenom (pigmentom iz šargarepi i bundevi) može da oboji mleko.

1 / 3 Foto: Profimedia

Obrano mleko može biti plavičasto

Bezmasno ili obrano mleko može da ima plavičastu boju zbog tzv. Tindalovog efekta, koji nastaje u koloidima kada se snop svetlosti rasprši među česticama koje su ostale da lebde poput prašine u vazduhu. Ovako na primer nastaje duga.

Kada se iz mleka uklone kuglice masti, kazein, koji čini 80 odsto proteina u mleku, počinje da utiče na boju. Ovo jedinjenje rasipa nešto više plave nego crvene svetlosti, pa je rezultat blago plavičasta tečnost. Ovaj efekat pojačava i činjenica da se uklanjanjem lipida gubi i karoten, koji je oblik vitamina A rastvoren u masti, tako da mleko ostaje i bez žućkastih pigmenata.

(Espreso/Objektiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.