OVAJ ŠPIJUN JE BIO INSPIRACIJA ZA LIK DŽEMSA BONDA: 10 stvari koje je on uradio su zaista 007! (GIF)
Foto: Giphy

...a nije duško popov!

OVAJ ŠPIJUN JE BIO INSPIRACIJA ZA LIK DŽEMSA BONDA: 10 stvari koje je on uradio su zaista 007! (GIF)

Tokom svoje karijere počinio nekoliko ozbiljnik zločina, čiji se tragovi mogu naći i u Bondovim avanturama
Objavljeno: 23:24h

8. Lažiranje izbora

foto: Giphy

Grupa špijuna, među kojima je bio i Rajli, falsifikovala je pismo novoizabranom premijeru Remziju Mekdonaldu. Kada je premijer, zbog toga, raspisao nove izbore, oni su pismo pustili u javnost. U njeme se govorilo o tome da bi Mekdonaldov ostanak na čelu vlade doveo do preuzimanja Britanije od strane komunista. Kasnije je otkriveno da je pismo pisano "rukopisom koji je sličan Rajlijevom".

9. Zavera za rušenje vlade

foto: Giphy

Rajli se 1918. sastao sa jednim letonskim snajperistom, kako bi napravili plan za obaranje vlasti u Rusiji. Plan je bio, ne da se vođe revolucije ubiju, već da Lenjin i Trocki budu osramoćeni i naterani da marširaju ulicama u donjem vešu. Iako je to bila laž, ruske vlasti su saznale za plan, pa je Rajli jedva uspeo da pobegne u Švedsku. Sovjeti su ga tada, u odsustvu, osudili na smrt.

10. Izdaja svih

foto: Giphy

Sovjetska tajna policija je uhapsila i zatvorila Rajlija 1925. godine. Ipak, nisu ga mučili nego su mu ponudili da oda sve izdajnike, kao i sve informacije o britanskim i američkim špijunima u pismu visokim zvaničnicima. Ponuda nikada zvanično nije stigla do njega, pa je već prethodno doduđena smrtna kazna izvršena 1925. godine.

(Espreso.co.rs / Viralnova)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.