PRVI PUT U ISTORIJI MEDICINE! Čovek doživeo SRČANI UDAR, a POMOĆ mu isporučena na NEVEROVATAN način (VIDEO)
Ilustracija, Foto: Profimedia

PRVI PUT U ISTORIJI MEDICINE

PRVI PUT U ISTORIJI MEDICINE! Čovek doživeo SRČANI UDAR, a POMOĆ mu isporučena na NEVEROVATAN način (VIDEO)

Ovo je zaista revolucionarna tehnologija koju treba svuda primeniti

Objavljeno:

Početkom decembra, 71-godišnji Šveđanin je doživeo srčani udar dok je čistio sneg ispred svoje kuće, a prekopotrebna pomoć dostavljena mu je putem drona, što se smatra prvim ovakvim slučajem u medicinskoj dokumentaciji.

Doktor Mustafa Ali vozio se prema lokalnoj bolnici, kada je primetio čoveka koji se srušio na svom prilazu i odmah shvatio da nešto nije u redu. Pritekao mu je u pomoć i brzo zaključio da muškarac nema puls. Počeo je sa reanimacijom i zamolio prolaznika da pozove hitnu pomoć, prenosi "Unilad".

- Samo nekoliko minuta kasnije, video sam da mi nešto leti iznad glave. Bio je to dron sa defibrilatorom - ispričao je doktor.

Defibrilator je stigao iz "Everdroun" službe za hitnu medicinsku isporuku iz vazduha, inovativne karike u lancu mera spasavanja života u regionu Vestra Jetaland u Švedskoj, nakon samo tri minuta od poziva hitnoj službi.

Ali je brzo primenio terapiju, nakon čega je nesrećni čovek prebačen u bolnicu. Zahvaljujući doktoru i inovaciji kompanije "Everdroun" stariji čovek je preživeo srčani udar i potpuno se oporavio.

- Da nije bilo drona, verovatno ne bih bio ovde. Ovo je zaista revolucionarna tehnologija koju treba svuda primeniti. Iznenadni srčani udari mogu se dogoditi svakome - izjavio je muškarac.

Kompanija koja je razvila ovaj sistem kaže da je on uspostavljen da skraćuje vreme reagovanja hitnih službi i kontinuirano se unapređuje u saradnji sa Centrom za nauku o reanimaciji. Dronovi su integrisani sa sistemom dispečera za hitne slučajeve i smanjuju vreme čekanja na pomoć.

Bonus video:

00:07

Espreso čestitke: Sanja Stojanović

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.