"TO JE TUŽNA GREŠKA": Nisu prekršeni zakoni kada je američki vojni dron ubio 10 civila u Kabulu!
Kabul, Foto: Profimedia

tragedija u kabulu

"TO JE TUŽNA GREŠKA": Nisu prekršeni zakoni kada je američki vojni dron ubio 10 civila u Kabulu!

Napad je izveden nakon napada bombaša samoubice Islamske države koji je ubio 13 američkih vojnika i mnogo avganistanskih civila u vazdušnoj luci koji su očajnički pokušavali da napuste zemlju zbog povlačenja stranih vojnika i pobede talibana

Objavljeno:

Nisu prekršeni zakoni kada je američki vojni dron ubio deset civila, među njima sedmoro dece, 29. avgusta u avganistanskom glavnom gradu Kabulu, zaključeno je u istrazi američkog ministarstva obrane, prenele su danas agencije.

Na konferenciji za novinare u sredu general pukovnik Sami Said, glavni inspektor vazdušnih snaga, rekao je da je njegov tim pregledao obaveštajne podatke dostupne timu koji je izveo napad, kao i njihovu komunikaciju.

- Nisam utvrdio kršenje zakona ili ratnog prava, rekao je Said, ali nije otkrio ni bilo kakvo pojedinačno ponašanje koje bi ukazivalo na razmeru kaznenog nemara.

Pentagon je objavio tekst o nalazima iz izveštaja, ali ne i sam izveštaj, koji je poverljiv, navodi nemačka agencija dpa.

Pentagon je prvobitno rekao da je cilj bio bombaš samoubica džihadističke grupe tzv. Islamska država koji je predstavljao neposrednu pretnju vojnicima predvođenim SAD-om u vazdušnoj luci dok su dovršavali poslednju fazu svog povlačenja iz Avganistana.

Kabul
foto: Profimedia

"To je tužna greška. To je iskrena greška"

Napad je izveden nakon napada bombaša samoubice Islamske države koji je ubio 13 američkih vojnika i mnogo avganistanskih civila u vazdušnoj luci koji su očajnički pokušavali da napuste zemlju zbog povlačenja stranih vojnika i pobede talibana.

U istrazi glavnog inspektora vazdušnih snaga kaže se da su uzroci napada greške u postupanju i greške u komunikaciji, piše Rojters.

-To je tužna greška. To je iskrena greška, rekao je novinarima general Sami Said.

Kada je pregledao podatke i video snimke, Said je pronašao dokaze da je u blizini bilo i dete otprilike dva minuta pre nego što je povučen obarač za napad dronom.

Kabul
foto: Profimedia

"Istraga je duboko razočaravajuća i neprimerena"

Međutim, dodao je da je primetio prisutnost deteta dok je pregledao snimke nakon incidenta i da bi ga u tom trenutku bilo lako propustiti.

Said nije preporučio disciplinske mere, ali je rekao da će na zapovednicima biti donošenje odluke o tome koje mere odgovornosti treba preduzeti ako ih ima.

Stiven Kvon, suosnivač i predsednik ''Nutrition and Education Internationala'', koji je bio poslodavac jednoj od žrtava, rekao je da je istraga "duboko razočaravajuća i neprimerena".

-Kako je naveo glavni inspektor, došlo je do greške, ali niko nije postupio pogrešno, a ja se pitam kako je to moguće, rekao je Kvon u saopštenju.

(Espreso/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.