Gde devojke ustaju u zoru, a gde će muškarci biti zasuti poklonima? 10 ludih običaja na Dan zaljubljenih! (FOTO) (VIDEO) (GIF)
Foto: Giphy

Be my valentine

Gde devojke ustaju u zoru, a gde će muškarci biti zasuti poklonima? 10 ludih običaja na Dan zaljubljenih! (FOTO) (VIDEO) (GIF)

U nekim zemljama ljubav se slavi i po nekoliko puta, a običaji i pokloni su fenomenalni
Objavljeno: 09:46h

Bilo da ga slavite ili ne, niste mogli da izbegnete podsećanja da je ovo najromantičniji period u godini. Danas se širom sveta slavi Dan zaljubljenih, dan kada se razmenjuju romantični pokloni i poruke ljubavi. OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja! No, običaji nisu svuda isti i od zemlje do zemlje se razlikuju. Uživajte u poljupcima i čokoladama, ali ne zaboravite da se volite i budete pažljivi i u ostatku godine.

foto: tumblr

1. Italija Originalno, ovaj praznik se proslavlja kao Prolećni festival, a u okviru njega mladi i zaljubljeni se okupljaju u parkovima kako bi čitali poeziju i slušali muziku pre šetnje sa svojom voljenom osobom.

foto: Profimedia

Drugi običaj za Dan zaljubljenih je da mlade devojke ustanu u zoru kako bi ugledale svog budućeg muža. Prema verovanju, one će se udati u roku od godinu dana za prvog muškarca kojeg su ugledale ili on veoma liči na njihovog budućeg muža.

Ipak, danas se ovaj praznik slavi tako što parovi razmenjuju poklone uz romantične večere. Jedan od najpopularnijih poklona je Baci Peruđina, mala čokolada sa lešnicima upakovana u romantičnu poruku koja je ispisana na četiri različita jezika.

2. Francuska Sa reputacijom najromantičnije zemlje na svetu, proslava Dana zaljubljenih počela je još u 15. veku. Prema predanju prvu čestitku je napisao Šarl, Vojvoda od Orleana, 1415. godine i poslao svojoj voljenici koja je bila zarobljenica London Tauera.

foto: profimedia

Čestitke su ostale popularan poklon, kako u Francuskoj tako i širom sveta, a još jedan običaj prati ovaj praznik u zemlji romantike. Na Dan zaljubljenih organizovao se loterie d’amour, što u prevodu znači Ljubavna lutrija. Muškarci i žene bi se skupili u dve različite kuće, koje su okrenute jedna prema drugoj i izvlačili bi se parovi. Oni muškarci koji nisu bili zadovoljni svojom izabranicom mogli su jednostavno da je ostave zbog druge žene.

Nakon toga žene su okupljale kod zapaljene vatre, lomače, i spaljivale slike muškaraca koji su ih nepravedno odbacili i vređali. Kako se ova tradicija otrgla kontroli, Francuska je zakonom zabranila ovakva okupljanja.

3. Danska Dan zaljubljenih je relativno skora tradicija ove zemlje, a proslava praznika je prihvaćena sa malim dodatkom danske tradicije. Na Dan zaljubljenih, prijatelji i voljene osobe poklanjaju jedni drugima presovano belo cveće koje su nazvali pahulje.

foto: Giphy

Drugi običaj je poklanjanje čestitki, koje su u početku bile providne i mogla je da se vidi slika voljene osobe od koje stiže čestitka. Danas se poklanjaju standardne čestitke u kojima su ispisane najlepše ljubavne poruke.

Dan zaljubljenih u Danskoj specifičan je i po poklonu koji muškarci daju ženama - gaekkebrev, što u prevodu znači šaljiva poruka. Ona se sastoji od šaljive pesme ili rime koja je ispisana na zamršeno isečenom papiru, a potpisana je anonimno tačkicama. Ukoliko žena uspe da pogodi od koga je poruka, onda dobija uskršnje jaje na Uskrs.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.