JAPANAC RAZVIO PROTOTIP TV EKRANA KOJI MOŽETE DA POLIŽETE KAKO BISTE OSETILI UKUS HRANE! Neverovatan izum (FOTO)
Ilustracija, Foto: Profimedia

TASTE THE TV

JAPANAC RAZVIO PROTOTIP TV EKRANA KOJI MOŽETE DA POLIŽETE KAKO BISTE OSETILI UKUS HRANE! Neverovatan izum (FOTO)

Cilj je da se omogući ljudima da dožive iskustvo nečega poput jela u restoranu na drugom kraju sveta, čak i dok ostaju kod kuće, rekao je

Objavljeno:

Japanski profesor razvio je prototip TV ekrana koji možete da poližete i koji može da imitira ukuse hrane, što je još jedan korak ka stvaranju multisenzornog iskustva gledanja.

Uređaj nazvan Taste the TV (TTTV) koristi malu vrtešku od 10 kanistera ukusa, koji u kombinaciji stvaraju ukus određene hrane. Uzorak ukusa se zatim kotrlja na higijenskoj foliji preko ravnog TV ekrana da bi gledalac probao.

U eri korone ova vrsta tehnologije može da poboljša način na koji se ljudi povezuju i komuniciraju sa spoljnim svetom, rekao je Homej Mijašita, profesor na Univerzitetu Meiji u Tokiju.

- Cilj je da se omogući ljudima da dožive iskustvo nečega poput jela u restoranu na drugom kraju sveta, čak i dok ostaju kod kuće, rekao je.

Mijašita radi sa timom od oko 30 učenika koji je proizveo razne uređaje za ukus, uključujući viljušku koja čini ukus hrane bogatijom.

Rekao je da je napravio prototip TTTV-a tokom prošle godine i da bi izrada komercijalne verzije koštala oko 700 evra.

Potencijalne primene uključuju učenje na daljinu za somelijere i kuvare, kao i degustacijske igre i kvizove, rekao je.

Mijašita je takođe u pregovorima sa kompanijama vezanim za korišćenje tehnologije spreja za uređaje koji mogu da primene ukus pice ili čokolade na krišku tostiranog hleba.

Juki Hou, studentkinja na Univerzitetu Meiji, demonstrirala je TTTV za novinare, govoreći ekranu da želi da proba slatku čokoladu. Nakon nekoliko pokušaja automatizovani glas je ponovio naredbu i mlaznice ukusa su raspršile uzorak na plastičnu ploču.

-Ovo je kao mlečna čokolada. Slatko je kao čokoladni sos, rekla je Hou.

(Espreso/Klix.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.