OTIŠLA U JAPAN DA BUDE PROFESORKA: Usledio je OBRT, ali to nije sve, HOROR koji se desio dotukao je NJENE SESTRE
Devojka, Foto: Facebook/Wishma Rathnayake

tužno

OTIŠLA U JAPAN DA BUDE PROFESORKA: Usledio je OBRT, ali to nije sve, HOROR koji se desio dotukao je NJENE SESTRE


Budući da je u zemlji ostala duže nego što je viza dopuštala, ona je zadržana u japanskom migracionom centru, gde je umrla 6. marta 2021. kada je imala samo 33 godine

Objavljeno: 16:52h

Kao dete Višma Rathnajak bila je fascinirana Ošinom, popularnom televizijskom dramom iz 80-ih godina o mladoj devojci koja se uzdiže iz siromaštva i dolazi na čelo japanskog lanca supermarketa.

Otac ju je podsticao da oponaša svoju televizijsku heroinu, pa je Višma počela da uči japanski i da sanja da se jednog dana iz grada Gampahe u Šri Lanci preseli u Japan.

Kad joj je otac umro, Višma je uverila majku kako može da zaraditi dovoljno novca u inostranstvu kao profesorka engleskog da finansira i sebe i porodicu.

Tako je porodica stavila svoj dom pod hipoteku, a 2017. godine Višma se preselila u Naritu, na periferiji Tokija, uz studentsku vizu. Umrla je u roku od tri godine, piše CNN.

Budući da je u zemlji ostala duže nego što je viza dopuštala, ona je zadržana u japanskom migracionom centru, gde je umrla 6. marta 2021. kada je imala samo 33 godine.

Njen slučaj dospeo je na naslovnice u Japanu i podstakao debatu o postupanju prema strancima u zemlji u kojoj je od 1997. umrlo 27 imigracijskih zatočenika. Njezina smrt takođe je razotkrila nedostatak transparentnosti u sistemu u kojem ljudi mogu da čame godinama bez izgleda na oslobađanje.

Višma je imala 29 godina kada je stigla u Naritu, ali je ubrzo izbačena iz škole gde je trebalo da predaje engleski, da bi se ubrzo zaposlila u fabrici, a zatražila je i azil.

U početku je ona pristala da se vratiti u Šri Lanku, ali se predomislila nakon što je njen partner napisao dva pisma u kojima je pretio da će je pronaći i kazniti ako se vrati kući, ističu izvori bliski ovom slučaju.

Njene sestre su prvi put saznale da je u nevolji u martu ove godine, kada ih je ambasada Šri Lanke u Tokiju nazvala i obavestila da je preminula.

Njena porodica tražila je izveštaje i fotografske dokaze, ali na zahteve nije odgovoreno, a u maju su njene mlađe sestre otputovale u Japan da traže istinu. Kad su stigle, videle su Višmu u pogrebnom sanduku u Nagoji.

– Izgledala je tako drugačije, tako slabo i neprepoznatljivo. Koža joj je bila naborana kao kod starije osobe i čvrsto pripijena uz kosti – rekla je 27-godišnja sestra pokojnice Purnima Rathnajak.

Tokom sedam meseci pritvora izgubila je 20 kilograma, a njene sestre su htele da saznaju zašto je to bilo tako.

Čak su i tražile snimke sa nadzornih kamera ovog prihvatnog centra, ali im vlasti to nisu dopustile.

Iako je ranija imigracijska istraga otkrila nedostatke unutar sistema, nije utvrđeno zašto je Višma umrla i ko je kriv.

(Espreso / CNN)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.