NOVE MAPE SVETA ĆE SVIMA BITI DOSTUPNE: Priznat i peti okean, biće ga na kartama!
Okean, Foto: Printscreen/Youtube

važn0

NOVE MAPE SVETA ĆE SVIMA BITI DOSTUPNE: Priznat i peti okean, biće ga na kartama!

Inače, Društvo proizvodi mape, atlase i globuse još od 1915, ali ovo je prvi put da će ucrtati novu mapu koja će izmeniti postojeći pogled na okeane

Objavljeno:

Svi znamo da na svetu postoje 4 okeana - Veliki tihi, Atlantski, Indijski i Severni ledeni (arktički).

Međutim, zahvaljujući Nacionalnom geografskom društvu, uskoro će se još jedan okean naći na našim mapama i to Južni okean, koji se odnosi na vode oko Antarktika.

To će biti prva takva promena otkad je Društvo počelo da se bavi iscrtavanjem mapa pre više od 100 godina. Time je samo potvrđeno ono što mnogi naučnici i istraživači nezvanično priznaju već decenijama.

"Tradicionalno, bila su 4 okeana definisana kopnom, ali mislimo da je važno da dodamo i peti okeanski region jer je veoma jedinstven i zato što želimo da privučemo pažnju na sva podrućja okeana", rekao je Aleks Tait, socijalni geograf Nacionalne geografije.

Inače, Društvo proizvodi mape, atlase i globuse još od 1915, ali ovo je prvi put da će ucrtati novu mapu koja će izmeniti postojeći pogled na okeane.

Južni okean proteže se od obale Antarktika do 60. stepena južne geografske širine, prema podacima iz Nacionalne okeanske i atmosferske uprave (NOAA). Nacionalna geografija kaže da će i oni koristiti 60. stepen južne geografske širine za svoju severnu granicu, izuzimajući prolaz Drejk i more Skoša.

Istraživač Enrik Sala za Vašington post je opisao Južni okean kao zasebno vodeno telo koje karakteriše moćna cirkularno-polarna struja koja teče prema istoku "neprestano jureći oko Antarktika".

Frank Niče, morski geolog i geofizičar iz opservatorije "Lamont-Doerti" pri Univerzitetu Kolumbija rekao je da, kao naučni istraživač koji radi oko Antarktika, odavno već koristi termin Južni okean.

"Uvek mi je bilo pomalo nejasno da li je to njegov zvanični naziv", istakao je i dodao da je najava Nacionalnog geografskog društva značajna jer oni predstavljaju "standard mapiranja za mnoge druge atlase i mape".

Stručnjaci se nadaju da bi ovo priznanje moglo da privuče veću pažnju na region koji se često zaboravlja.

"Antarktik je toliko daleko da ljudi uglavnom ne misle na njega. Ne vide koliko je važan za zapravo ceo naš opstanak", rekla je Kasandra Bruks, asistent na studijama životne sredine Univerziteta Kolorado.

Bonus video:

01:33

NIŠKI REVOLUCIONARNI ANTIGENSKI TEST OSVOJIĆE SVET!

(Espreso / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.