DŽINOVSKA LIGNJA RADI NEŠTO ŠTO DO SADA NIJE VIĐENO: Naučnici otkrivaju detaljnije! (VIDEO)
Lignje, Foto: Printscreen Youtube

nešto novo

DŽINOVSKA LIGNJA RADI NEŠTO ŠTO DO SADA NIJE VIĐENO: Naučnici otkrivaju detaljnije! (VIDEO)

Sada, u prvom video snimku koji pokazuje mali deo lovnog napora jedne lignje, istraživači mogu da vide šta plen lignje doživljava

Objavljeno:

Gigantske lignje su neka od najmisterioznijih bića na planeti. Žive duboko u okeanu i gotovo se nikad ne vide blizu površine, pa njihovo proučavanje predstavlja brojne izazove. U stvari, toliko su neuhvatljivi da su naučnici mnogo godina raspravljali o tome da li uopšte postoje, a očevici su tvrdili da su ih videli, ali sa malo dokaza da to dokažu. Nakon što su neki primeri zabeleženi, bilo je jasno da oni zaista postoje, ali to je bio tek početak rada koji bi naučnici morali da urade kako bi saznali više o njima.

Sada, u prvom video snimku koji pokazuje mali deo lovnog napora jedne lignje, istraživači mogu da vide šta plen lignje doživljava pre nego što ih pojede. Video, koji je predmet novog rada objavljenog u Deep Sea Research Part 1: Oceanographic Research Papers, prikazuje višestruke velike lignje koje namamljuju platforme mamaca koje su postavili naučnici.

Ove masivne duboko morske zveri su apsolutno neverovatni plivači i dugo se mislilo da su, poput njihovih manjih rođaka koji uspevaju u plićim vodama, i koji su vešti lovci. Lignje imaju tendenciju da vrebaju i biraju napade na osnovu različitih faktora, ali kada se uhvate u koštac sa svojim moćnim sisama, postoji skoro nulta šansa da plen pobegne.

U slučaju džinovskih vrsta lignji, naučnici koji proučavaju kitove i druge dubokovodne životinje identifikovali su ono što izgleda kao bojne rane od susreta sa lignjama dužim od života. Ova posmatranja su izvršena mnogo pre nego što su masivne lignje ikada zabeležene na filmu, i niko zapravo nikada nije bio svedok tuče između kita i lignje, ali dok duboko morski kitovi ide u dubine u kojima je poznato da džinovske lignje žive, mi znamo da se ove životinje povremeno susreću.

Naravno, čak ni džinovska lignja neće pokušati da uništi kita u punoj veličini i verovatno je lakše da ugrabi manji plen sa kojim mogž lako da se nosi. Imajući to na umu, istraživači su koristili lažne meduze sa ugrađenim svetlima koja im daju izgled bioluminiscentne vrste želea koja može biti ukusna poslastica za velike vrste lignji.

Istraživači su dobili tačno ono što su želeli, snimajući video snimke više lignji koje napadaju mamac. Neke lignje ostaju neidentifikovane i mogle bi biti nove vrste koje još nisu opisane, ali je bar jedan od napada potekao od čuvene džinovske lignje, Architeuthis duk.

Snimci su neverovatni, i iako se ove vrste lignji obično ne vide u blizini površine, možda će ipak zastati kada sledeći put budete želeli da se okupate u okeanu. Dobra vest je da, koliko znamo, nijednog čoveka nikada nije napala džinovska lignja. S druge strane, manja Humboltova lignja? Pa, želećete da im se sklonite s puta.

Bonus video:

01:50

Poribljavanje zaječarskih jezera

(Espreso / yahoo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.