SVI PONUĐENI PREDMETI OTIŠLI: Privatna kolekcija umetnika Kristra prodata za osam miliona evra
Prodato, Foto: FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bk

PRODATO

SVI PONUĐENI PREDMETI OTIŠLI: Privatna kolekcija umetnika Kristra prodata za osam miliona evra

Prodati su svi ponudjeni predmeti, a neki su za 75 odsto premašili početnu cenu, navela je aukcijska kuća i dodala da su kupci iz SAD, Azije i Evrope

Objavljeno:

Privatna kolekcija umetnika Krista (Christro) prodata je danas na aukciji za osam miliona evra, saopštila je kuća Sotbi (Sotheby's).

Prodati su svi ponudjeni predmeti, a neki su za 75 odsto premašili početnu cenu, navela je aukcijska kuća i dodala da su kupci iz SAD, Azije i Evrope.

Procena cele kolekcije bila je izmedju 2,5 i 3,8 miliona era. ; U centru pažnje su bili crteži za projekat "Kišobrani (zajednički projekat za Japan i SAD)" iz 1991. godine. U pitanju su dve spektakularne instalacije sa nekoliko hiljada kišobrana visoke šest metara i dužine od oko 20 kilometara. Te dve instalacije su istovremeno postavljene i izložene u Japadnu i Los Andjelesu. ; Kristo (84), čije je pravo ime Hristo Vladimirov Javašev i koji je umro pre manje od godinu dana, bio je dekorativni skupltor i likovni umetnik.

On i njegova supruga Žan-Klod (Jeanne-Claude) su izmedju ostalog, zajedno umotali 1985. godine most Pon-Nef (Pont-Neuf) u glavnom gradu Francuske. ; Medju njegovim delima ističe se umotavanje Rajstaga aluminijumskim materalijom u Berlinu 1995. godine, kao i impresivna instalacija "Kapije" 2005. godine u šetalištu Central parka u Njujorku.

(Espreso/Beta-AFP)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.