NAUČNICI UPOZORAVAJU: Prenaseljenost PLANETE nije jedina OPASNOST koja nam preti, ima nešto mnogo GORE!
Udar velikog asteroida značio bi kraj žive Planete, Foto: Profimedia

KOSMOS

NAUČNICI UPOZORAVAJU: Prenaseljenost PLANETE nije jedina OPASNOST koja nam preti, ima nešto mnogo GORE!

Krajnje je vreme da tražimo alternativna rešenja, između ostalog i kolonizovanje Meseca

Objavljeno: 15:09h

"Univerzum je podjednako opasan koliko i lep", primetio je Galileo 1610, posmatrajući mesečeve kratere. Upravo ovaj prirodni satelit nam, kao globalnoj populaciji, može predstavljati jedini spas u ne tako dalekoj budućnosti.

Ako je verovati prognozama Stivena Hokinga, naša planeta će se u narednih 200 godina dosta promeniti, nakon čega se postavlja pitanje o održivosti ljudskog života na istoj.

Globalno zagrevanje, prenaseljenost, nuklearni ratovi, ili pak nadmoć veštaške inteligencije, poput onih prikazanih u naučno-fantastičnim blokbasterima, zapravo i ne predstavljaju glavnu pretnju planeti Zemlji. Ono što naučnike posebno intrigira su nebeska tela, komete i asteroidi, koja se slobodno kreću i mogu ostaviti fatalne posledice u rangu onih koje su istrebile dinosauruse.

Naime, istraživačka letelica Vojadžer-2, na svom 12-ogodišnjem putovanju kroz Sunčev sistem, poslala je zabrinjujuće podatke. Najveću pažnju privlače upravo slike kratera izubijanih planeta i meseca, što naučnicima otkriva ne tako blistave okolnosti u kojima se možemo zadesiti.

Zapravo smo i bez Vojadžera mogli zaključiti da smo, kao planeta, bili izloženi udarima meteora, o čemu svedoči čak 170 velikih kratera širom Zemlje. Planetarni geolog, Džin Šumejker, upozorava da bi "naredni udar nekog velikog asteorida ili komete, izazvao veću ekspoloziju od istovremene potencijalne eksplozije nuklearnih bombi", što bi značilo kraj života na Zemlji.

Keplerove i Galileove ambicije, o kolonizaciji svemira, sve više nalaze idejna rešenja danas. Utopijski ili ne, smatra se da bi krajnje vreme bilo izmestiti deo populacije na Mesec ili neku drugu planetu, čime bi se rasteretili ne samo fizički, već i ideologijski.

"Ujedinjene Nacije bi postale Ujedinjeni Ljudi, Zemljani; konačno bismo se posvetili duhu jedinstva, kulturnom, ekonomskom i spiritualnom uzdignuću."

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Yahoo.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.