10 činjenica o drogi za koje 100% niste čuli! (FOTO) (GIF) (VIDEO)
Foto: Giphy

i Kenedi igrao s njima

10 činjenica o drogi za koje 100% niste čuli! (FOTO) (GIF) (VIDEO)

Saznajte sve ono što niste znali o drogama, ali nemojte baš i da ih probate
Objavljeno:

6. Opijum viktorijanskog doba

Nekima je Viktorijansko doba bilo izuzetno zanimlji, jer tada ste mogli slobodno u apoteci da kupite kokain, arsenik i opijume. Najviše se koristio laudanum koji je bio kombinacija nekoliko opijuma, vina i vode, a loša strana ove priče je što drogama smirivali decu kada plaču.

Iako je velika upotreba opijuma bila rasprostranjena i donosila mnogo loših pojava, kao što su prostitucija i zavisnost, ona je ipak pomagala onima koji su bili bolesni od tuberkuloze. Smirivala je težak kašalj, kontrolisala dijareju i olakšavala bolove i stres obolelih.

5. Fenilciklid

PCP se pojavio kao ulična droga krajem šestdesetih godina u Kaliforniji, pa je sedamdesetih posatao ilegalna supstanca. Ali pre svega ovoga ona se korstila u eksperimentalne svrhe tokom pedesetih, posebno u oblsati anestetika korišćenih za operacije.

foto: Giphy

Međutim, zbog nuspojava kao što su dezorijentacija, delirijumi i manije, lek je ograničen na veterinarsku upotrebu za smirenje. Možda je zanimljiv i podatak da je i sama vojska radila veliki broj eksperimenata kako bi saznali sva moguća dejstva PCP.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.