OVAJ ZVUK PROIZVODI PLANETA ZEMLJA KADA JE POGODI SOLARNA OLUJA: Poslušajte, ovo je fascinantno! (VIDEO)
Ilustracija, Foto: Profimedia

zvuk iz svemira

OVAJ ZVUK PROIZVODI PLANETA ZEMLJA KADA JE POGODI SOLARNA OLUJA: Poslušajte, ovo je fascinantno! (VIDEO)

Geomagnetske oluje javljaju se na celoj Zemlji, a mogu trajati nekoliko dana

Objavljeno:

Solarne oluje nazivaju se i geomagnetskim olujama, a izazivaju privremeno ometanje Zemljine magnetosfere, koje uzrokuju Sunčeve aktivnosti.

To su obično udarni talas i oblak magnetskog polja Sunčevog vetra, zajedno sa Sunčevim bakljama i koronalnim izbacivanjem mase, koji zajedno napadaju Zemljino magnetsko polje tri dana nakon Sunčevih aktivnosti.

Pritisak solarnog vetra na magnetosferu i magnetsko polje Sunčevog vetra će se povećavati ili smanjivati, zavisno od Sunčevih aktivnosti

Geomagnetske oluje javljaju se na celoj Zemlji, a mogu trajati nekoliko dana. One uzrokuju povećanje elektromagnetskoga zračenja atmosfere i otklon kompasa u polarnim područjima, smetnje u kratkotalasnim komunikacijama, povećanje korozije podzemnih cevi, kvarove električnih vodova, anomalije u radu komunikacijskih satelita i drugo.

Za vrijeme geomagnetskih oluja česte su pojave polarne svetlosti. Čestina geomagnetskih oluja u uzročnoj je vezi s približno 11-godišnjim periodom promjena Sunčeve aktivnosti, što se nastoji primeniti za prognozu geomagnetskih oluja.

Poslušajte kako zvuči Zemlja kada je pogodi solarna oluja:

Od 28. avgusta do 2. septembra 1859., mogle su se primetiti brojne Sunčeve pege i Sunčeve baklje, a najaktivnije su bile 1. septembra . Ogromno koronalno izbacivanje masa je udarilo direktno Zemlju, izazvano Sunčevim bakljama, 18 sati nakon pojave. 2. septembra 1859. snimljena je najjača geomagnetska oluja, koja je imala vrednost 1 600 nT. U telegrafskim žicama se uočila inducirana električna struja (elektromotorna sila), koja je uzrokovala električni udar na nekoliko telegrafskih operatora i nastalo je par požara. Polarna svetlost se videla čak na Havajima, Meksiku, Kubi i Italiji.

Geomagnetska oluja je 13. marta 1989. uzrokovala izbacivanje električne mreže u Kvebeku, 6 miliona ljudi je ostalo bez električne struje i to devet sati. Polarna svetlost se vidjela i u Teksasu. Geomagnetska oluja je nastala zbog koronalnog izbacivanja masa, koje je primećeno 9. marta1989.

Jezgre leda su pokazale da se jake geomagnetske oluje pojavljuju u proseku svakih 500 godina. Osim jake geomagnetske oluje 1859., nešto slabije su bile 1921. i 1960. godine.

Od 1989., velike korporacije u Severnoj Americi, Velikoj Britaniji, severnoj Evropi i drugde, su utvrdile rizik pojave geomagnetski induciranih struja i razvile procedure ublažavanja tih pojava.

.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/24sata)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.